VIDEO Želite čuti najzlokobniji zvuk na svijetu? Evo vam prilike, ali oprez, nije to za svakoga

Nešto što se godinama smatralo igračkom od strane znanstvenika, odjednom se pretvorilo u napravu za proizvodnju najjezivijeg zvuka kojeg možete zamisliti, a sve zahvaljujući znatiželji jednog znanstvenika.

Branimir Vorša | 28.09.2023. / 14:11

Najstrašniji zvuk na svijetu
Najstrašniji zvuk na svijetu (Foto: Action Lab/Youtube)

Zahvaljujući stručnjacima jeziv i vrlo glasan zvuk koji se često opisuje i kao "najstrašniji zvuk na svijetu", ponovno je oživljen. Riječ je o zvuku koji nalikuje užasavajuće zlokobnom naletu vjetra ili još više užasavajućem ljudskom vrisku.

Zvuk je oživljen tako što je stručnjak s YouTube kanala Action Lab pomoću 3D printera izradio novu verziju takozvane astečke zviždaljke smrti. Njegova moderna verzija inspirirana je dizajnom originalne zviždaljke u obliku lubanje, otkrivene uz kostur u Meksiku tijekom kasnih 1990-ih.

Od igračke do noćne more

Hram Asteka Arheološka otkrića pružaju novi uvid u život Asteka

Povjesničari nagađaju da su zviždaljku u obliku lubanje možda koristili Asteci u ritualima u čast Ehecatla, boga vjetra, prije prinošenja ljudske žrtve. Prema astečkoj mitologiji, Ehecatlov dah pokretao je Sunce i Mjesec, pretvarajući ih iz nepokretnih entiteta u nebeska tijela.

Nedavni video koji prikazuje 3D isprintanu astečku zviždaljku smrti napravio je spomenuti Action Lab, obrazovni YouTube kanal posvećen provođenju znanstvenih eksperimenata. Ovo se smatra najstrašnijim zvukom na svijetu. Zvuk koji proizvodi smrtni zvižduk urođeno tjera strah u vaše srce, ističe voditelj spomenutog YouTube kanala James. J. Orgill.

Originalna astečka zviždaljka smrti, koju su arheolozi isprva zanemarivali kao igračku, otkrivena je 1999. godine. Tek 15 godina kasnije iz nekog razloga znanstvenik je puhnuo u rupu na vrhu i ovo je zvuk koji je izašao. Bilo je to zapanjujuće otkriće jer je zvučalo poput ljudskog vriska, opisuje Orgill.

Za što se koristila u povijesti?

Iako točna svrha te jezive zviždaljke ostaje neshvaćena, predloženo je nekoliko teorija. Neki stručnjaci nagađaju da su Asteci koristili njezin jezivi zvuk kako bi pomogli dušama žrtvovanih na njihovom putu u zagrobni život. Alternativno, možda je bila pokopana s izvornim kosturom kao zaštitna ogrlica, koja tjera zlonamjerne duhove.

Isto tako, možda su je koristili astečki ratnici kako bi utjerali strah u svoje protivnike na početku bitke. Orgill sugerira da njegov oblik vrlo nalikuje ljudskom grkljanu, a kad se upuhne u njega, zrak se dijeli na dva dijela, generirajući oscilirajuće zvučne valove koji odjekuju unutar velike komore prije nego što pobjegnu kroz drugi otvor. Neke verzije zviždaljke imaju kuglicu unutar komore, često izrađenu od pluta, što dodaje dodatni sloj izobličenja zvuku koji izlazi iz zviždaljke.

Dostupna i na - Amazonu

Orgill u videu eksperimentira sa suvremenim reprodukcijama astečke zviždaljke smrti, izrađene pomoću 3D printera. Proizvedeni zvuk varira ovisno o veličini zviždaljke i postavljanju usana kada se u nju puhne.

Stratosfera Znanstvenici zbunjeni misterioznim zvukovima u stratosferi čiji izvor zasad ne mogu otkriti

Zanimljivo je da pojedinci sada mogu kupiti vlastite astečke zviždaljke smrti na Amazonu, izrađene od niza materijala uključujući smolu, keramiku, pa čak i karbonska vlakna. Prema opisu jednog proizvoda na Amazonu, te zviždaljke ispuštaju vrisak koji zvuči kao da je žena u strašnoj agoniji i reklamirane su kao 'savršene za Noć vještica'.

Astečka zviždaljka smrti u početku je privukla pozornost arheologa zbog svog izgleda poput lubanje, ali njezin je jezivi zvuk tek nedavno počeo biti pobliže istraživan. Meksički glazbenik Quijas Yxayotl vjeruje da je astečka zviždaljka smrti imala ulogu u posebnim ceremonijama, uključujući Dan mrtvih, kao i u ratovanju.

Svirali su više od sto instrumenata; stotinu smrtnih zviždaljki koje marširaju kako bi izazvale veliki psihološki učinak na neprijatelja', nagađa Yxayotl.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti