Znanstvenici zbunjeni misterioznim zvukovima u stratosferi čiji izvor zasad ne mogu otkriti

Stratosfera zvuči sasvim drugačije od površine Zemlje, a američki znanstvenici tvrde da svaki put kad pošalju balone gore, bilježe zvukove čiji izvor predstavlja pravi misterij.

Branimir Vorša | 12.05.2023. / 10:13

Stratosfera
Stratosfera (Foto: Getty Images)

U Zemljinoj stratosferi snimljeni su niskofrekventni zvukovi tajanstvenog porijekla. Snimili su ih baloni na solarni pogon koji lebde u tom pojasu Zemljine atmosfere.

Daniel Bowman i njegovi kolege iz Sandia National Laboratoryja u SAD-u mjerili su infrazvučne signale, odnosno zvukove s toliko niskom frekvencijom da su nečujni ljudskim ušima, pomoću balona na solarni pogon koji lebde na visini od 20 kilometara iznad površine tla.

Znanstvenici te zvukove otkrivaju svaki put

SAD srušio nepoznati objekt: Ilustracija - 4 Najveći proizvođač kineskih meteoroloških balona poriče da je srušeni špijunski balon bio njihov: "Naši proizvodi nemaju veze s tim"

Kada smo prije puno godina počeli letjeti balonima, nismo znali što ćemo čuti. Naučili smo kako prepoznati zvukove eksplozija, pada meteora, zrakoplova, grmljavinske oluje i gradova. Ali gotovo svaki put kad pošaljemo balone, pronađemo zvukove koje ne možemo identificirati, ističe Bowman.

Američki znanstvenici su napravili balone široke oko 7 metara od tanke plastike. Napunili su balone prahom od drvenog ugljena koji se zagrijava na jakom suncu i čini da balon lebdi. Za razliku od meteoroloških balona, koji se dižu dok ne puknu, ova vrsta balona na solarni pogon može satima lebdjeti u stratosferi, noseći infrazvučne senzore stotinama kilometara. Istraživači su postavili više od 50 balona tijekom sedam godina, počevši od 2016. godine.

Stratosfera zvuči posve drugačije od površine

Stratosfera zvuči sasvim drugačije od površine Zemlje, pokazala je analiza podataka koje su prikupili u tom periodu. Na zemlji, infrazvučni senzori hvataju signale koje su skrenuli vjetrovi na njihovom putu prema dolje, ali baloni su lebdjeli iznad tih vjetrova i zabilježili su tragove turbulencije u drugim dijelovima atmosfere te infrazvučne zvukove morskih oluja. Međutim, Bowman kaže da mnogi infrazvučni signali iz stratosfere nisu imali očito podrijetlo. Studija vezana za te misteriozne zvukove u stratosferi, predstavljena je 11. svibnja na sastanku Akustičkog društva Amerike u Chicagu.

Bowman kaže da bi ti misteriozni signali mogli biti povezani s tipovima atmosferskih turbulencija koje nikada prije nisu zabilježene, ali infrazvuci u stratosferi rijetko su bili istraživani pa je teško napraviti utemeljena nagađanja.

Sličnost s projektom Mogul

NLO, ilustracija Tri balona viđena tijekom Trumpovog mandata klasificirana su kao - NLO-i

Dodaje da je jedna od prvih studija ove vrste balonom bio eksperiment američkog ratnog zrakoplovstva, kodnog naziva Projekt Mogul, koji je nastojao otkriti infrazvučne signale testiranja nuklearnog oružja u Sovjetskom Savezu 1940-ih. Jedan od balona Projekta Mogul srušio se u Roswellu u Novom Meksiku, što je taj tajni program razotkrilo u javnosti. Zataškavanje da se prikrije svrha balona izazvalo je NLO teorije zavjere, naglašava Bowman, a većina podataka iz posljedičnih letova balonom, koji su završili u 1960-ima, držana je kao povjerljiva.

Suradnja s NASA-om

Bowman sada surađuje s NASA-om na razvoju slične tehnologije balona za još manje istraženo mjesto - Venerine oblake. On i njegovi kolege žele prilagoditi svoje balone na solarni pogon za snimanje infrazvuka iznad površine Venere, što bi moglo pomoći u bilježenju seizmičke aktivnosti tog Zemlji susjednog planeta.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti