Tri balona viđena tijekom Trumpovog mandata klasificirana su kao - NLO-i

Obavještajni podaci u vezi s balonima iz Trumpove ere izašli na vidjelo tek nakon što je on napustio dužnost, pišu američki mediji.

Branimir Vorša | 07.02.2023. / 09:54

NLO, ilustracija
NLO, ilustracija (Foto: Getty Images)

Nekoliko dana nakon što su SAD oborile kineski špijunski balon iznad svojih teritorijalnih voda u blizini obale Myrtle Beacha u Južnoj Karolini, dužnosnici Pentagona priznaju da su slični baloni već viđeni kako lebde iznad Sjedinjenih Država.

Tijekom mandata bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa otkrivena su najmanje tri nadzorna balona kako prelijeću SAD, priznali su američki vojni dužnosnici na tiskovnoj konferenciji održanoj u nedjelju. Bloomberg je izvijestio da su obavještajni dužnosnici isprva kategorizirali uređaje kao "neidentificirane zračne fenomene" (NZF), prije nego što su identificirani kao baloni. NZF klasifikacija je zapravo američki službeni naziv za NLO-e.

NLO, ilustracija Američka vojska zaprimila je stotine novih izvješća o NLO-ima, među njima ima i poznatih, ali i blesavih letećih objekata

Pentagon je u prosincu osnovao poseban ured za rješavanje anomalija kako bi identificirao "neidentificirane anomalije" u svemiru, u zraku, na kopnu ili u moru i koji mogu ugroziti američku nacionalnu sigurnost.

Trump je tijekom svojeg mandata javnosti obećao da će "dobro, snažno pogledati" postoje li NLO-i, a 2020. godine Pentagon je objavio ranije povjerljive snimke neobjašnjivih fenomena, koje je Trump nazvao "paklenim videom", izvijestio je CBS News.

Trump negira postojanje balona tijekom njegovog mandata

U nedjeljnom intervjuu za Fox News, Trump je rekao da je Bidenova administracija lagala o kineskim balonima koji su viđeni tijekom njegova mandata, jer izgledaju tako loše.

Ovo se nikada nije dogodilo. To se nikad ne bi dogodilo, rekao je Trump.

Politico pak piše da je administracija aktualnog američkog predsjednika Joea Bidena naznačila da su obavještajni podaci u vezi s balonima iz Trumpove ere izašli na vidjelo tek nakon što je on napustio dužnost te su ponudili da se bivšeg američkog predsjednika izvijesti o novim dostupnim informacijama

Svaki dan kao zapovjednik NORAD-a moja je odgovornost otkriti prijetnje Sjevernoj Americi. Reći ću vam da nismo otkrili te prijetnje. I to je nedostatak svijesti o domeni koji moramo otkriti. Ali ne želim ići u daljnje detalje, rekao je general Glen VanHerck, zapovjednik Sjevernoameričkog zapovjedništva zračne svemirske obrane (NORAD), na brifingu u vezi s balonima iz Trumpove ere održao u ponedjeljak.

Izvanzemaljski brodovi, ilustracija Hoćemo li napokon dobiti odgovor na pitanje jesu li Zemlju posjetili vanzemaljci? Američki predsjednik potpisao novi zakon

VanHerck je objasnio da je obavještajna zajednica bila obaviještena, nakon što su baloni uočeni tijekom Trumpove administracije i obučena za procjenu sličnih prijetnji, što je pridonijelo da je nedavni balon otkriven brže od prethodnih incidenata.

Trump je, međutim, otkako je otkriven kineski špijunski balon, kritizirao Bidenovu administraciju te pozivao da se taj balon sruši što prije. Nije jasno jesu li špijunski baloni viđeni tijekom Trumpove administracije oboreni, budući da su ograničeni detalji o incidentima objavljeni tek sada.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti