Američka vojska zaprimila je stotine novih izvješća o NLO-ima, među njima ima i poznatih, ali i blesavih letećih objekata

Istraga izvješća o NLO-ima kojima se bavi američka vojska uzima sve više maha, a s novim prijavama raste i broj neprimjerenih prijava viđenih NLO-a.

Branimir Vorša | 13.01.2023. / 13:02

NLO, ilustracija
NLO, ilustracija (Foto: Getty Images)

Stotine novih izvješća o NLO svjedočanstvima pristigle su američkoj vojsci, otkriva novo američko obavještajno izvješće. Pored dijela identificiranih objekata koji su bili prijavljeni kao NLO-i, dio njih i dalje je ostao neidentificiran.

Posebna radna skupina koju je uspostavilo američko ministarstvo obrane od ožujka 2021. godine primila je 247 novih izvješća o neidentificiranim zračnim fenomenima (NZF), prema podacima neklasificirane analize američkog Ureda ravnatelja Nacionalne obavještajne službe (ODNI), objavljene u četvrtak.

Izvanzemaljski brodovi, ilustracija Hoćemo li napokon dobiti odgovor na pitanje jesu li Zemlju posjetili vanzemaljci? Američki predsjednik potpisao novi zakon

Tako je ukupan broj prijava o NLO-ima do kraja kolovoza 2022. godine iznosio njih 510. U to se ubrajaju 144 izvješća iz perioda od 17 godina prije ožujka 2021. godine koja su bila uključena u preliminarnu procjenu ODNI-ja te 119 sličnih zračnih incidenata koji nisu bili uključeni u preliminarnu procjenu u istom periodu.

Radna skupina američkog ministarstva obrane nazvana All-Domain Anomaly Resolution Office (AARO) provela je početnu analizu i karakterizaciju 366 novih izvješća koja nisu uključena u ODNI-jevu preliminarnu procjenu i otkrila je da više od polovice tih prijavljenih objekata pokazuje neugledne karakteristike.

Za 26 objekata ODNI-jeva analiza utvrdila je da su dronovi ili entiteti slični dronovima, 163 su okarakterizirana kao baloni ili entiteti slični balonima, a njih šest kategorizirano je kao nered, drugim riječima glupost. Primjerice, to može značiti ptice, plastične vrećice, ostatke u zraku ili vremenske nepogode.

ODNI je u svom izvješću upozorio da te početne karakterizacije ne znače da je sve to pozitivno riješeno ili neidentificirano. Njihova zapažanja jednostavno pomažu SAD-u da dobije potrebne resurse za pristup preostalim 171 novom izvješću koje je ostalo nerazriješeno.

Slika nije dostupna NASA okupila moćan tim koji ima jedan zadatak - napokon dati znanstveni odgovor na misterij NLO-a

Čini se da su neki od ovih neokarakteriziranih NZF-ova pokazali neuobičajene letne karakteristike ili performanse i zahtijevaju daljnju analizu, stoji u izvješću ODNI-ja.

Većina navedenih izvješća dolazi od pripadnika američkog ratnog zrakoplovstva i mornarice, koji su vidjeli objekte tijekom svojih redovnih dužnosti, napominju iz ODNI-ja. Iako NZF-ovi potencijalno mogu predstavljati sigurnosnu opasnost za zrakoplove, nije bilo prijavljenih incidenata u tom smislu.

Sigurnost našeg servisnog osoblja, naših baza i instalacija te zaštita sigurnosti američkih operacija na kopnu, na nebu, moru i svemiru najvažniji su. Ozbiljno shvaćamo izvješća o upadima u naš određeni prostor, kopno, more ili zračni prostor i ispitujemo svaki, rekao je američki general Pat Ryder komentirajući ODNI-jevu analizu.

Prošlog svibnja Kongres je održao svoje prvo saslušanje o NLO-ima u desetljeću iako je završilo bez ikakvih značajnijih otkrića. Vojni dužnosnici posvjedočili su da iako incidenti mogu biti čudni, ništa ne upućuje na bilo kakve izvanzemaljske karakteristike.

Slika nije dostupna Američka ratna mornarica priznala postojanje brojnih drugih NLO videa i javnosti poručila da se ne nadaju da će ih vidjeti

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti