Hoćemo li napokon dobiti odgovor na pitanje jesu li Zemlju posjetili vanzemaljci? Američki predsjednik potpisao novi zakon

Jesu li 1945. izvanzemaljci zaista posjetili Novi Meksiko i što se dogodilo s ostacima njihovog broda, mogli bismo saznati već u lipnju 2024. godine, kad bi trebalo izaći prvo izvješće na koje se odnosi ovaj zakon.

Martina Čizmić | 29.12.2022. / 16:38

Izvanzemaljski brodovi, ilustracija
Izvanzemaljski brodovi, ilustracija (Foto: Getty Images)

Američka vlada dugo je nijekala bilo kakvo postojanje izvanzemaljaca i kontakte s njima. No, stvari su se promijenile nakon što je Kongres osnovao povjerenstvo za istraživanje neobičnih susreta, koje treba pročešljati više od stotinu prijava, što vojnih što civilnih pilota.

Prošlog je tjedna pak američki predsjednik Joe Biden potpisao novi zakon o potrošnji obrambenog sektora, koji obuhvaća i zadatak Ministarstva obrane da revidira NLO incidente.

Posebno će se proučavati slučaj, navodnog pada neobičnog predmeta u Novom Meksiku 1945. godine, koji je okarakteriziran kao "Roswell prije Roswella".

Slika nije dostupna NASA okupila moćan tim koji ima jedan zadatak - napokon dati znanstveni odgovor na misterij NLO-a

Jaques Vallee, znanstvenik i istraživač NLO slučajeva, u jednom je trenutku radio za američko Ministarstvo obrane. U intervjuu za Daily Mail, opisao je sporni događaj iz 1945. godine o kojem je napisao i knjigu. Kako je rekao, u kolovozu 1945. godine, blizu San Antonia u Novom Meksiku, navodno se srušio predmet koji je izgledao poput avokada.

Dodatno je zanimljivo što je to mjesto tek 160 kilometara udaljeno od puno poznatijeg Roswella, u kojem se navodno srušio izvanzemaljski brod dvije godine kasnije.

Vallee je knjigu, Trinity: the Best-Kept Secret, napisao s talijanskom NLO novinarkom Paolom Harris i izdao 2021. godine. Knjiga se temelji na izjavama troje svjedoka - pilota bombardera B-52 i dva dječaka koji su pronašli srušeni objekt.

Prvi je svjedok bio pilot bombardera koji je slijetao u Alamogordo (susjednu vojnu bazu). Iako je pilot, William Brothy, preminuo, njegova obitelj prepričala je Valleeu što im je ispričao.

Slika nije dostupna Američka ratna mornarica priznala postojanje brojnih drugih NLO videa i javnosti poručila da se ne nadaju da će ih vidjeti

Prilikom prelijetanja, vidio je da je komunikacijski toran savinut, kao da ga je nešto snažno udarilo. A potom je, nešto dalje, u vegetaciji primijetio predmet koji je podsjećao na veliko jaje. Uz predmet je ugledao dvojicu dječaka na konjima, koje je nazvao "malim Indijancima", prepričao je Vallee i dodao kako se radilo o 9-godišnjem Joseu Padilli i 7-godišnjem Remeu Baci.

Oba dječaka svoju su tajnu čuvala više od 50 godina. U konačnici su o događajima te noći progovorili u intervjuu 2003. godine. Opisali su kako su nabasali na olupinu nekakve letjelice dok su tražili izgubljenu kravu na ranču Padillinog oca pored rijeke Rio Grande.

Čuli smo zvuk i zemlja se zatresla. Vidjeli smo dim kako se uzdiže iz jednog kanjona i krenuli smo prema tamo. Vidjeli smo veliku brazdu u zemlji, dugačku kao nogometno igralište i obli predmet na samom kraju. Bio je boje starog lonca moje majke, zagasite metalne boje, prisjetio se Baca.

Dodao je kako je mogao osjetiti toplinu kroz džonove svojih cipela. Prisjetio se i kako je uzeo dio metala koji je izgledao poput folije, ali koji se veoma brzo vratio u originalni oblik.

NLO, ilustracija NASA naručila novu studiju: O NLO-ima će se ovaj puta istraživati iz znanstvene perspektive

Vidjeli smo da su se unutar tog predmeta kretala čudna bića. Izgledali su kao da su u panici. Brzo su se kretali, kao da su mogli zamisliti gdje žele biti i odmah se tamo stvoriti. Izgledali su sjenovito, ali su zasigurno bili živa bića. Imali su velike izbočene oči. Bili su visoki oko jednog metra, ali veoma, veoma tanki s rukama koje su bile poput grančica... Glave su im izgledale kao od bogomoljke. Izgledali su poput nas djece, prisjetio se Baca.

Dječaci su pobjegli kući i ispričali Padillinom ou što su vidjeli. On mi je prvotno rekao da je vjerojatno riječ o nekoj vojnoj spravi i da ju ignoriraju, ali su bili toliko uporni da je dva dana kasnije obišao mjesto pada sa policajcem Eddijem Apodacom.

Baca i Padillo tvrde da je neobičan predmet i dalje bio tamo, ali su ostaci koji su bili razbacani oko njega nestali. Sam predmet bio je prekriven zemljom i izgledalo je kao da je netko počistio njegovu okolicu.

Sljedećeg dana na ranču se pojavio zapovjednik američke vojske Avila i pitao Padilla mogu li napraviti cestu kroz njegovu farmu do mjesta nesreće, kako je rekao, "eksperimentalnog meteorološkog balona".

Ante Radonić - 4 Astronom o snimkama nepoznatih objekata na nebu: "Ne mislim da su nastali na drugom planetu, ali stvar je ozbiljna jer ne znamo o čemu se radi"

Tijekom sljedećeg tjedna, dječaci su se iskradali i promatrali američku vojsku koja je neobičan predmet iskopala, prebacila na prikolicu i odvezla. Nisu primijetili bića koja su vidjela u noći nesreće.

Posljednjeg dana operacije, dječaci su skupili hrabrosti i približili se nepoznatom predmetu kako bi, kako kažu, "uzeli suvenir". Opisali su predmet srebrne boje, koji je imao grebene svakih nekoliko metara i metalnu ploču koja je bila pričvršćena za stražnji zid sa zakovicama.

Nije bilo sjedala, valjda su ih izvadili ili ih možda uopće nije bilo. Nisam mogao vidjeti nikakav instrument, poput sata ili brojčanika, nije bilo ni upravljača ni papučica za gas, rekao je Baca.

Priznao je da su njih dvojica odlomila stražnji panel i odnijeli ga kući gdje su ga sakrili ispod podnih dasaka u obližnjoj zgradi. Nisu nikome rekli o svom "ulovu" jer su se bojali odmazde vojske.

S vremenom su se dječaci odselili i izgubili kontakt. Kad su se ponovno pronašli 2002. godine, odlučili su otkriti svoju priču.

Slika nije dostupna VIDEO Dužnosnik Pentagona u Kongresu ustvrdio da raste broj nepoznatih predmeta na nebu pa pokazao snimku

Zanimljivo, Vallee je 2015. godine napravio spektroskopsku analizu navodne metalne ploče, ali rezultati nisu pokazali ništa izvanzemaljsko.

I dok su drugi istraživači odustali od ove priče, zbog nedostataka konkretnih dokaza, Vallee je ustrajao. Ističe kako nije moguće postaviti takvu, aluminijsku ploču, na meteorološki balon.

Nada se da će ponovna istraga ovog slučaja, i to od strane Pentagona, dati i nove dokaze. Pogotovo jer novi zakon uključuje i program za žviždače koji imaju informacije o NLO programu i spremi su ih otkriti Kongresu.

Osim toga, povjerenstvo Kongresa zaduženo za istraživanje NLO-a, trebalo bi ponovno pregledati sve prijavljene slučajeve od 1. siječnja 1945. godine.

Slika nije dostupna Izvanzemaljci u Kongresu: Prvo saslušanje u posljednjih 50 godina o "neidentificiranim zračnim fenomenima"

Jesu li 1945. izvanzemaljci zaista posjetili Novi Meksiko i što se dogodilo s ostacima njihovog broda, mogli bismo saznati već u lipnju 2024. godine, kad bi trebalo izaći prvo izvješće na koje se odnosi ovaj zakon.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti