Američki general objasnio zašto su neidentificirani leteći objekti odjednom počeli iskakati po nebu iznad Sjeverne Amerike

Američki general otkrio je razlog zbog kojeg je američka vojska odjednom počela uočavati i rušiti neidentificirane leteće objekte iznad sjevernoameričkog tla.

Branimir Vorša | 14.02.2023. / 09:25

F-22 Raptor
F-22 Raptor (Foto: Afp)

Postoji razlog zbog kojeg se čini da neidentificirani leteći objekti iznenada iskaču posvuda, tvrdi general američkog ratnog zrakoplovstva, koji nadzire zapovjedništva zadužena za obranu američkog i kanadskog zračnog prostora. Navedeni general objašnjava da je zbapravo došlo do promjene u načinu na koji ih američka vojska traži.

U periodu od otprilike samo tjedan dana oborena su četiri objekta, jedan kineski nadzorni balon i tri druga manja objekta, a američki general Glen VanHerck, zapovjednik Sjevernoameričkog zapovjedništva zračne svemirske obrane i Sjevernog zapovjedništva SAD-a, rekao je da je NORAD počeo tražiti puno manje, sporije pokretne leteće objekte, dok je također napravio prilagodbe filtracije na temelju visine. NORAD-ovi radari obično traže borbene zrakoplove ili bombardere koji se kreću velikim brzinama.

Kineski balon za kojeg Amerikanci vjeruju da je špijunski Amerikanci pretražuju ostatke srušenih balona: Pronašli senzore i elektroniku koja bi mogla otkriti tko ih je poslao

Prilagodba radara

Ono što vidimo su vrlo, vrlo mali objekti koji proizvode vrlo, vrlo nizak radarski presjek. To su vrlo, vrlo spori objekti u prostoru, odnosno kreću se u biti brzinom vjetra, istaknuo je VanHerck. Dodao je i kako vjeruje da se povećana sposobnost otkrivanja ovih objekata može pripisati prilagodbama radara te njihovim operaterima koji su u "povećanoj pripravnosti" i pažljivije traže te manje i sporije objekte.

Sva četiri objekta srušena istim tipom rakete zrak-zrak

F-22 Raptor, takozvani nevidljivi borbeni zrakoplov pete generacije, ispalio je jednu raketu zrak-zrak AIM-9X Sidewinder kako bi srušio kineski nadzorni balon u blizini obale Južne Karoline 4. veljače. Samo nekoliko dana kasnije, 10. veljače, Raptor je ponovno upotrijebio AIM-9X za rušenje neidentificiranog objekta iznad Aljaske. Američki dužnosnici rekli su da je ovaj objekt letio na visini od oko 12.000 metara te je predstavljao prijetnju komercijalnim letovima. Samo dan kasnije, 11. veljače, F-22 je ispalio i treći AIM-9X kako bi oborio objekt iznad sjeverne Kanade.

U nedjelju su Raptori uzli slobodan dan, jer je tad F-16 srušio neidentificirani leteći objekt iznad jezera Huron koji je letio na niskoj visini od oko 6000 metara, znatno ispod visine krstarenja mnogih komercijalnih zrakoplova. Dakle, američko ratno zrakoplovstvo promijenilo je zrakoplov, no izbor oružja za rušenje ostao je isti - AIM-9X.

NLO, ilustracija Tri balona viđena tijekom Trumpovog mandata klasificirana su kao - NLO-i

Tri objekta i dalje neidentificirana

Dok su SAD identificirale prvi objekt kao kineski balon za nadgledanje na velikim visinama, sjevernoameričke vlasti tek trebaju javno objasniti što su zapravo bili drugi srušeni objekti i koja je bila njihova svrha. Sve što su dosad ponudili jest nekoliko detalja o veličini i obliku tih objekata.

Melissa Dalton, pomoćnica američkog ministra obrane za domovinsku obranu, rekla je u nedjelju da, iako SAD nisu uspjele identificirati o kakvim je zračnim objektima riječ, odluka da se oni sruše ipak je donesena na temelju obilja opreza za zaštitu američke sigurnosti i interesa. Dodala je da ti objekti nisu predstavljali kinetičku vojnu prijetnju, ali su putovali u blizini osjetljivih američkih vojnih lokacija i da bi njihova relativno mala visina mogla ugroziti komercijalne zrakoplove.

F-22 Raptor Što se događa iznad Sjeverne Amerike? Evo što se dosad zna o NLO-ima oborenim u posljednja tri dana

Pažljivije smo ispitivali naš zračni prostor na ovim visinama, uključujući i poboljšanje našeg radara, što bi moglo barem djelomično objasniti povećanje broja objekata koje smo otkrili tijekom prošlog tjedna. Također znamo da niz entiteta, uključujući zemlje, tvrtke, istraživačke organizacije upravljaju objektima na tim visinama u svrhe koje nisu zlonamjerne, uključujući i legitimna istraživanja, rekla je Dalton.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti