Amerikanci pretražuju ostatke srušenih balona: Pronašli senzore i elektroniku koja bi mogla otkriti tko ih je poslao

Američka vojska rekla je da je ciljanje najnovijih objekata bilo teže nego rušenje kineskog špijunskog balona, s obzirom na to da su bili manji te je nedostajao tradicionalni radarski potpis na objektima.

Hina | 14.02.2023. / 08:14

Kineski balon za kojeg Amerikanci vjeruju da je špijunski
Kineski balon za kojeg Amerikanci vjeruju da je špijunski (Foto: AFP PHOTO / CHASE DOAK)

Američka vojska priopćila je u ponedjeljak da je pronašla ključnu elektroniku iz kineskog balona koji je 4. veljače srušio američki borbeni zrakoplov u blizini obale Južne Karoline, uključujući ključne senzore koji su se vjerojatno koristili za prikupljanje obavještajnih podataka.

Posade su uspjele izvući značajne krhotine s mjesta, uključujući sve identificirane dijelove prioritetnih senzora i elektronike, kao i velike dijelove strukture, navodi se u priopćenju Sjevernog zapovjedništva američke vojske.

Kineski balon, za koji Peking negira da je bio špijunski uređaj, proveo je tjedan dana leteći iznad Sjedinjenih Država i Kanade prije nego što je predsjednik Joe Biden naredio da se sruši.

F-22 Raptor Što se događa iznad Sjeverne Amerike? Evo što se dosad zna o NLO-ima oborenim u posljednja tri dana

Zbog te epizode zategnuli su se odnosi između Washingtona i Pekinga, pa je glavni američki diplomat odgodio put u Kinu.

To je također rezultiralo time da američka vojska pretražuje nebo u potrazi za drugim objektima koji nisu bili uhvaćeni radarom te su se dogodila tri obaranja u tri dana između petka i nedjelje.

Američka vojska i Bidenova administracija priznale su da mnogo toga o najnovijim objektima bez ljudske posade ostaje nepoznato, među ostalim kako ostaju u zraku, tko ih je izgradio i jesu li možda prikupljali obavještajne podatke.

Američki ministar obrane Lloyd Austin pokušao je u ponedjeljak umiriti Amerikance u vezi s rizicima koje predstavljaju neidentificirani objekti.

Želim uvjeriti Amerikance da ti objekti ne predstavljaju vojnu prijetnju nikome na terenu, rekao je Austin obraćajući se novinarima dok je slijetao u Bruxelles na okupljanje NATO-a.

Oni, međutim, predstavljaju rizik za civilno zrakoplovstvo i potencijalnu obavještajnu prijetnju, dodao je.

NLO, ilustracija Tri balona viđena tijekom Trumpovog mandata klasificirana su kao - NLO-i

Američka vojska rekla je da je ciljanje najnovijih objekata bilo teže nego rušenje kineskog špijunskog balona, s obzirom na to da su bili manji te je nedostajao tradicionalni radarski potpis na objektima.

Kao primjer poteškoća, najnovije obaranje neidentificiranog objekta koji je u nedjelju srušio borbeni zrakoplov F-16 uključilo je dvije rakete - nakon što jedna od njih nije uspjela srušiti metu, rekao je američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Austin je rekao da američka vojska još nije pronašla ostatke posljednjih triju srušenih objekata, od kojih je jedan pao blizu obale Aljaske. Još jedno obaranje dogodilo se iznad teritorija Yukona u Kanadi.

Američki dužnosnici odbili su povezati incidente.

Kineski balon za kojeg Amerikanci vjeruju da je špijunski Kolumbija prijavila balon iznad svojeg zračnog prostora, Kina zaprijetila Americi zbog rušenja njezine letjelice

No kanadski premijer Justin Trudeau rekao je u ponedjeljak da su četiri zračna objekta srušena proteklih dana nekako povezana, ne navodeći detalje.

Očito postoji neka vrsta uzorka, činjenica da smo to viđali proteklog tjedna u znatnoj mjeri razlog je za zanimanje i veliku pozornost, rekao je Trudeau novinarima na konferenciji za novinare u Whitehorseu, glavnom gradu Yukona.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti