Što se događa iznad Sjeverne Amerike? Evo što se dosad zna o NLO-ima oborenim u posljednja tri dana proteklog tjedna

Nebo iznad Sjeverne Amerike bilo je poprište vrlo burnih događaja u kojima je viđen čitav niz NLO-a, a u posljednja tri dana proteklog tjedna oborena su čak tri takva objekta. Evo što se dosad zna o tim NLO-ima i odakle dolaze.

Branimir Vorša | 13.02.2023. / 09:50

F-22 Raptor
F-22 Raptor (Foto: RADOSLAW JOZWIAK / AFP)

Protekli tjedan američko ratno zrakoplovstvo imalo je puno posla jer su njegovi borbeni zrakoplovi ponovno bili aktivni u rušenju neidentificiranih letećih objekata. Samo tjedan dana nakon što su američki Raptori (F-22) oborili navodni kineski špijunski balon, u petak je oboren još jedan neidentificirani leteći objekt iznad Aljaske.

Izvješća o tom događaju, međutim, nude proturječne detalje o mogućnostima i podrijetlu tog objekta, a američki obavještajni dužnosnici objavili su zasad ograničene informacije o njegovom dizajnu ili namjeni, piše Business Insider. Isto tako, neidentificirani leteći objekti primijećeni su ne samo iznad Sjedinjenih Država već i iznad Kanade, Kolumbije i Kostarike.

NLO, ilustracija Tri balona viđena tijekom Trumpovog mandata klasificirana su kao - NLO-i

Podsjetimo, prvi kineski balon uočen je još 31. siječnja, drugi balon primijećen je kako lebdi iznad Latinske Amerike 4. veljače, dok su dva neidentificirana leteća objekta oborena su iznad Aljaske u petak i Kanade u subotu. No, niti to nije bilo sve jer je još jedan oboren u nedjelju iznad jezera Huron, u Michiganu blizu američko-kanadske granice, što je dovelo do kratkog zatvaranja zračnog prostora oko navedene američke savezne države kako bi se "podržale aktivnosti ministarstva obrane".

Zračni prostor iznad Montane isto tako je nakratko bio ograničen za letove u subotu nakon izvješća o radarskim anomalijama u toj regiji, objavilo je Sjevernoameričko zapovjedništvo zračne svemirske obrane na Twitteru. Nakon provedene istrage ipak nije pronađen nikakav dodatni neidentificirani leteći objekt, no nedjeljno priopćenje Pentagona sugerira da su radarske anomalije otkrivene u Montani u subotu povezane s objektom oborenim manje od 24 sata kasnije iznad jezera Huron.

Na temelju njegove putanje leta i podataka možemo razumno povezati ovaj objekt s radarskim signalom uhvaćenim iznad Montane, koji je letio u blizini osjetljivih mjesta ministarstva obrane, stoji u priopćenju Pentagona. Pentagon isto tako tvrdi da Kina ima globalnu operaciju nadzornih balona koji prikupljaju podatke o vojnim bazama, uključujući i balon oboren prošlog tjedna, ali nije potvrđeno da je objekt oboren u petak povezan s kineskim vlastima ili bilo kim drugim.

Glen VanHerck Možemo li zaista isključiti izvanzemaljce? Američki general iznenadio izjavom o letećim objektima: "S razlogom ih ne zovemo balonima"

Prijetnja civilnim letovima

Mogu potvrditi da je ministarstvo obrane pratilo objekt na velikoj visini iznad zračnog prostora Aljaske u posljednja 24 sata. Objekt je letio na visini od 12.000 metara i predstavljao je razumnu prijetnju sigurnosti civilnog leta, rekao je novinarima na brifingu u petak John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Za usporedbu, balon koji je prošlog tjedna viđen kako lebdi iznad SAD-a lebdio je na visini od oko 18.000 metara, što je puno više od krstareće visine komercijalnih zrakoplova, koji inače lete na visinama između 10.000 i 13.000 metara.

Wall Street Journal izvijestio je da je neidentificirani leteći objekt koji je oboren u nedjelju, treći te vrste oboren u tri dana, imao oblik osmerokuta i da je lebdio na visini od 6000 metara te je time isto tako predstavljao prijetnju za civilne letove u regiji, stoji u nedjeljnom priopćenju Pentagona.

F-22 Srušen još jedan neidentificirani leteći objekt: Američki avion oborio ga u kanadskom zračnom prostoru

Objekt - trenutačno najbolji dostupan opis

Američki dužnosnici za neidentificirani leteći objekt iznad Aljaske doznali su u četvrtak navečer, kaže Kirby, ali čak ni nakon što su ga srušili nisu mogli potvrditi kome pripada. Ne znamo tko ga posjeduje, je li u državnom, korporativnom ili u privatnom vlasništvu. Jednostavno ne znamo. Zovemo ga objekt jer je to najbolji opis koji trenutačno imamo, rekao je Kirby.

Ako je to bio još jedan kineski špijunski balon, to znači da je Kina ili nekompetentna u upravljanju ovim platformama ili potencijalno namjerno provocira SAD. Također je važno za SAD i Kinu da održavaju izravnu komunikaciju tijekom ovakvih vremena. Posebno vojnu, rekao je za The New York Times Michael P. Mulroy, bivši dužnosnik Pentagona.

Za razliku od najnovijih incidenata, američki dužnosnici potvrdili su porijeklo prošlotjednog srušenog kineskog balona za nadzor, dva dana nakon što je prvi put viđen. Kineski dužnosnici priznali su isto tako da je prvi balon došao iz njihove zemlje, ali tvrde da je to bio civilni cepelin koji se uglavnom koristio za "meteorološka istraživanja".

F-22 Raptor Vojni analitičar o srušenom objektu iznad Aljaske: "Zasad izvori iz Bijele kuće i Pentagona potvrđuju da pripada Kini"

I Kinezi vidjeli nešto iznad Žutog mora

Kina zasad nije iznijela nikakve tvrdnje u vezi s objektima oborenim u Kanadi i iznad Aljaske, ali vlasti u istočnoj pokrajini Shandong izvijestile su u nedjelju da je u blizini Žutog mora viđen neidentificirani leteći objekt i da su ga planirale oboriti, piše kineski The Global Times.

Američki senator Chuck Schumer rekao je tijekom nedjeljnog intervjua za ABC News da je bio obaviješten o objektima oborenim u petak i subotu i da mu je rečeno da su vjerojatno bili baloni. Ali puno manji od prvog. Za prvi balon postojalo je puno drugačije obrazloženje, za koje mislim da je bilo prikladno obrazloženje. Dobili smo velike obavještajne podatke iz nadgledanja balona dok je letio iznad SAD-a, rekao je Schumer te ponovio da je visina objekata mogla ometati komercijalni zračni prostor, što je potaknulo odluku da ih se odmah sruši.

Schumer nije potvrdio jesu li objekti oboreni u petak ili subotu kineskog porijekla, a spomenuti intervju napravljen je prije nego što je treći objekt oboren u nedjelju.

Možda postoje preživjeli dokazi u krhotinama

Za krhotinama objekta oborenog u petak Amerikanci intenzivno tragaju. CBS News izvijestio je da je objekt oboren u blizini Prudhoe Baya na Aljasci, blizu granice s Kanadom. Associated Press izvijestio je da su neimenovani dužnosnici koji su upoznati s događajima neidentificirane leteće objekte opisali kao vrstu zračnog broda.

Objekt koji je pak srušen u subotu primijećen je iznad sjevernokanadskog teritorija Yukon. Reuters je izvijestio da je kanadski premijer Justin Trudeau rekao da će kanadski dužnosnici pronaći i analizirati njegove ostatke. Kanadska ministrica obrane Anita Anand objekt srušen iznad Yukona opisala je kao objekt cilindričnog oblika, izvijestio je Reuters. Drugih detalja o tom objektu zasad nema.

Vjeruje se, međutim, da su oba objekta koja su oborena u petak i subotu imala teret koji je na njih bio pričvršćen ili je visio s njih, piše AP, pozivajući se na riječi američkih i kanadskih dužnosnika. Opis objekta koji je oboren u nedjelju iznad jezera Huron kaže da su s njega visjele uzice, ali da nije nosio vidljiv teret. Sva tri opisana su kao manja od kineskog balona oborenog nedaleko od obale Južne Karoline 4. veljače.

F-22 Raptor Srušen objekt iznad SAD-a, Bijela kuća poručila: "Oborili smo ga iznad Aljaske, bio je veličine automobila"

Glen VanHerck, zapovjednik NORAD-a i Sjevernog zapovjedništva SAD-a, rekao je novinarima da je srušeni kineski balon bio visok oko 60 metara, da je imao teret veličine mlaznog putničkog zrakoplova te da je njegova procijenjena težina bila nekoliko tisuća funti (nepoznato u kilogramima, no može biti od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kilograma).

Oprečna izvješća pilota

Kirby je novinarima rekao da su piloti F-22 Raptora koji su u petak srušili neidentificirani leteći objekt iznad Aljaske kružili su oko njega i utvrdili da nije imao posadu. Piloti su isto tako primijetili da nije imao ni mogućnost manevriranja u zraku ili promjene brzine. Druge detalje Kirby nije podijelio s američkim novinarima.

No, dok službeni izvori američke vlade šute o objektu srušenom u petak, drugi dijele izvješća pilota koji su ga pratili.

Neki od pilota F-22 koji su pratili objekt koji je oboren iznad Aljaske rekli su da je 'ometao njihove senzore' i da su 'mogli vidjeti nikakav pogonski sustav na zrakoplovu ne znajući kako je uopće mogao ostati u zraku, objavio je na Twitteru OSINTdefender (Open Source Intelligence Monitor), koji se inače bavi geopolitičkom analizom. Drugi piloti nisu iskusili smetnje u svojim sustavima i nisu se mogli složiti oko opisa objekta, dodao je.

Kineski balon za kojeg Amerikanci vjeruju da je špijunski Kolumbija prijavila balon iznad svojeg zračnog prostora, Kina zaprijetila Americi zbog rušenja njezine letjelice

CNN je pak izvijestio da je anonimni izvor koji je upoznat s brifingom događaja rekao da su piloti dali proturječna zapažanja o objektu, uključujući i to je li ometao njihove sustave, te da su rekli da ne mogu objasniti kako je lebdio zrakom.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti