Vidljivi i nakon 53 godine: Pogledajte nevjerojatan NASA-in video prvih tragova čovjeka na Mjesecu

NASA je cijeli tjedan pripremala odavanje počasti astronautima koji su prvi put kročili na Mjesec prije gotovo 50 godina, 20. srpnja 1969. godine.

Branimir Vorša | 21.07.2022. / 11:18

Mjesto slijetanja Apolla 11 na Mjesecu
Mjesto slijetanja Apolla 11 na Mjesecu (Foto: NASA)

NASA je otkrila zapanjujući video koji zumira mjesto slijetanja Neila Armstronga i Buzza Aldrina na Mjesec te njihove tragove na površini, koji su još uvijek vidljivi i 53 godine nakon slijetanja Apolla 11.

NASA je video objavila u srijedu na društvenim mrežama, ističući da je 20. srpnja i Međunarodni dan Mjeseca, osim što taj datum predstavlja i obljetnicu slijetanja Apolla 11 na Zemljin jedini prirodni satelit.

Slika nije dostupna Bio je na Mjesecu, ali nogom na njega nije kročio: U 90. godini preminuo "zaboravljeni astronaut" Michael Collins

Ovaj video s Lunar Reconnaissance Orbitera prikazuje tragove astronauta koji su još uvijek tamo nakon toliko vremena, napisala je NASA u statusu na svojem Twitter profilu.

Lunar Reconnaissance Orbiter istražuje Mjesec od 2009. godine i već je poslao više podataka na Zemlju od bilo koje druge NASA-ine planetarne misije, odnosno nevjerojatnih 1,4 petabajta. Stavljeno u kontekst, neke procjene kažu da je jedan petabajt ekvivalent 20 milijuna visokih ormara za dokumente ili 500 milijardi stranica standardnog tiskanog teksta.

Godine 2019. NASA je isto tako podijelila niz zapanjujućih panoramskih slika u spomen na 50. godišnjicu slijetanja Apolla 11 na Mjesec. Te nevjerojatne slike mjesta slijetanja Apolla napravljene su spajanjem postojećih fotografija kako bi se stvorio potpuno novi način gledanja na mjesečevu površinu.

Pojedinačne slike koje su snimili astronauti Apolla skupio je NASA-in stručnjak za slike Warren Harold, a njihovu točnost potvrdio je astronaut i geolog Apolla 17 Harrison 'Jack' Schmitt.

Dolina Taurus-Littrow na Mjesecu predstavlja pogled koji je jedan od najspektakularnijih prirodnih prizora u Sunčevom sustavu. Masivni zidovi doline briljantno su osvijetljeni Suncem, uzdižu se više od onih u Velikom kanjonu i penju se do visina preko 1463 metara na sjeveru i 2133 metara na jugu, rekao je Schmitt o slikama spojenim zajedno s njegove Mjesečeve bazne stanice 5 na mjestu slijetanja Taurus-Littrow.

'U isto vrijeme, vrhovi su postavljeni nasuprot nebu crnijem od crnog, a to je kontrast koji nadilazi iskustva posjetitelja sa Zemlje. I preko zida južnog masiva u dolini uvijek se može vidjeti dom, plava Zemlja uskovitlana oblacima, udaljena samo 250.000 milja'', dodao je Schmitt.

Astronaut Edwin E. Aldrin Jr. na Mjesecu 10 stvari koje sigurno niste znali o prvom slijetanju na Mjesec

NASA je cijeli tjedan pripremala odavanje počasti astronautima koji su prvi put kročili na Mjesec prije gotovo 50 godina, 20. srpnja 1969. godine.

Neil Armstrong i Buzz Aldrin postali su prva dvojica ljudi na Mjesecu, a od tada ih je slijedilo samo deset drugih - svi Amerikanci. Michael Collins, njihov kolega koji je ostao u modulu Colombia tijekom 21,5 sati na Mjesecu, nedavno se vratio na mjesto lansiranja u Cape Canaveralu.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti