"Vilinski konjic" na nuklearni pogon istraživat će porijeklo čovječanstva na Titanu

Titan je poznat po sličnostima s ranim karakteristikama Zemlje i potencijalu za istraživanje i proučavanje porijekla života.

Martina Čizmić | 28.06.2019. / 12:07

Ilustracija NASA-ina Vilinskog konjica (Foto: NASA/JHU-APL)

NASA planira poslati dron nazvan "Vilinski konjic" na Titan, najveći Saturnov mjesec, rekla je ta agencija u četvrtak najavljujući svoju novu misiju istraživanja Sunčeva sustava u potrazi za tragovima koji bi mogli pojasniti porijeklo čovječanstva.

Danas s ponosom najavljujem da će naša iduća misija Vilinski konjic istraživati najveći Saturnov mjesec Titan, rekao je najviši dužnosnik NASA-e Jim Bridenstine u videotelekonferenciji.

Vilinski konjic, dron veličine vozila za golf s četiri propelera, krenut će 2026. na osmogodišnju misiju prema Titanu, mjesecu koji orbitira oko plinovitog Saturna. Titan je poznat po sličnostima s ranim karakteristikama Zemlje i potencijalu za istraživanje i proučavanje porijekla života.

Vilinski konjic, koji ima nuklerani pogon, bit će prvi dron sposoban letjeti više od 160 kilometara kroz gustu Titanovu atmosferu.

Titan je drukčiji od bilo kojeg drugog mjesta u našem Sunčevu sustavu i najusporediviji je s ranom Zemljom, dodao je Bridenstine.

Instrumenti Vilinskog konjica procjenjivat će nastanjivost Titana i tražiti kemijske tragove prošlog, pa čak i sadašnjeg života, rekao je.

Vilinski konjic četvrta je misija istraživanja Sunčeva sustava u okviru NASA-ina programa "New Frontiers", nizu misija koje uključuju i sonde Novi horizonti lansiranu 2006. kako bi proučavala Pluton i OSIRIS-Rex , lansiranu 2016. za proučavanje asteroida Bennu.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti