Vinska enciklopedija ponovno dostupna na internetu

Internetski leksikon o vinu bit će besplatan za sve, ali i redovito ažuriran.

Hina | 29.03.2024. / 08:15

Vino, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Nakon tehničke stanke od dulje od godine dana, ponovno su dostupne stranice internetskog leksikona „Vinopedia.hr“, uglednog hrvatskog enologa, vinskog pisca i publicista Ivana Sokolića (Novi Vinodolski, 7. veljače 1930. – 28. travnja 2014.).

Sokolićeva „Vinopedia.hr“ nije bila dostupna zbog obnavljanja i nadogradnje tih dotad vrlo posjećenih stranica, koje je autor na internet postavio i omogućio besplatno korištenje 2013. godine. Bilo je to nakon što je u tiskanom obliku objavio svoj "Veliki vinogradarsko-vinarski leksikon" (VBZ, 2006.).

Sokolić je u tiskanim izdanjima i na elektroničkim stranicama reafirmirao neke zaboravljene vinske sorte svojega zavičaja, Vinodola i Kvarnera, poput donedavno zaboravljenih žumića, vrbića, bilana ili beline, i danas već posve reafirmirane žlahtine, autohtone sorte na Krku i u Vinodolu.

„Vinopedia.hr“, nakon što je ostvarila oko dva milijuna klikova, ne samo u Europi, Africi i Americi, nego čak i u Kini i Japanu, ponovno je krenula na elektroničke zaslone nakon što su stranice obnovili njegovi sin i kći – Jadranko Sokolić i Bojana Matešin.

Korisnici i dalje mogu otvarati stranice „Vinopedia.hr“ bez naknade, a mi ćemo ih redovito ažurirati u suradnji sa stručnjacima Sveučilišta u Rijeci i Veleučilišta u Poreču, te uz potporu naših sponzora koji su pokazali velik interes da se uključe u podržavanje internetskog leksikona, rekli su Sokolić i Matešin.

U bibliografiji Ivana Sokolića ističu se ogledi o vinogradarstvu i vinarstvu, stručni tekstovi u raznim časopisima i naslovi poput "Moj vinograd i moje vino" (s N. Fazinićem, 1985.) ili uređivanje i autorstvo glavnine tekstova u "Zlatnoj knjizi o vinu" (1976.).

Tu su i "Prvi hrvatski vinogradarsko-vinarski leksikon" (1992.), "Džepni vinogradarsko-vinarski kalendar/priručnik" (1997.) i "Veliki vinogradarsko-vinarski leksikon" (2006.). U sklopu edicije pod nazivom "Mala vinogradarsko-vinarska enciklopedija" objavio je: "Tek i slast vina" (1995.), "Vino, sunca i čovjeka rod" (1995.) te "Iskrice o vinu" (1996.).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti