Virtualna stvarnost kao sredstvo u borbi protiv paranoje

Tehnologiju virtualne stvarnosti znanstvenici s Oxforda testirali su u medicinske svrhe i dobili odlične rezultate

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 06.05.2016. / 11:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Baš nekako u vrijeme kada je američka administracija kroz priopćenje Bijele kuće izrazila zabrinutost oko budućnosti koju donosi virtualna stvarnost, na drugoj strani planete objavljeni su rezultati istraživanja koje pokazuje kako virtualna stvarnost može pomoći osobama oboljelima od psihičkih poremećaja. Na sveučilištu Oxford  objavili su kako je završena znanstvena studija upotrebe virtualne stvarnosti kod pacijenata koji boluju od kliničke anskioznosti i paranoje. Testiranje je provedeno na ukupno 30 pacijenata, od kojih se neki bore s ekstremnim slučajevima paranoje. 

Pomoću tehnologije virtualne stvarnosti znanstvenici s Oxforda su takve pacijente "odveli" u londonski metro, dizala i slična okruženja u zatvorenim prostorima s puno ljudi koja su kod njih izazivala ekstremne reakcije kao posljedice bolesti. Cilj je bio pokazati oboljelima da su okruženja i situacije koje kod njih izazivaju napadaje i strah zapravo potpuno sigurne. Voditelj projekta, Daniel Freeman s Odjela za psihijatriju na sveučilištu Oxford izjavio je kako su rezultati bili odlični. "U samo trideset minuta uz korištenje pravilnih psiholoških tehnika pokazale su se značajne redukcije u napadima paranoje", rekao je Freeman i dodao: "Ovo su iznimno pozitivni neposredni rezultati koji pokazuju veliki napredak u liječenju". 

Naravno, ovo je tek početak, ali većina stručnjaka se slaže kako se uz pravilan pristup ovakve metode liječenja duševnih bolesti pomoću virtualne stvarnosti u budućnosti mogu podići na višu razinu, kako bi pomogli oboljelima. Jer, dok se pacijenti oboljeli od paranoje uglavnom groze okruženja u kojem se nalazi veća skupina ljudi, virtualna stvarnost im nudi suočavanje s vlastitim strahovima ali u potpuno sigurnim i kontroliranim uvjetima. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti