Više nije samo mit: Njemački arheolozi otkrili izgubljeni grad za koji su legende tvrdile da ga je more progutalo u jednoj noći

Dio legendi ponekad se može pokazati i istinitim. Upravo to dokazali su njemački znanstvenici, nakon što su otkrili ruševine mitskog grada Rungholta u Weddenskom moru.

Branimir Vorša | 05.06.2023. / 12:56

Obala mora
Obala mora (Foto: Getty Images)

Njemački arheolozi su uspješno mapirali izgubljeni grad Rungholt, za koji se vjerovalo da ga je Sjeverno more progutalo u jednoj noći kao kaznu za grijehe njegovih stanovnika.

Legenda o propasti Rungholta

Legenda kaže da je nekada uspješan grad, koji se sada nalazi uz obalu sjeverne Njemačke, progutalo Sjeverno more u jednoj noći nakon jake oluje kao kaznu za grijehe njegovih stanovnika, piše The Times.

Prema narodnoj predaji, ti su grijesi uključivali stvari kao što su pijanstvo, bezbožnost i razmetanje bogatstvom. Propast Rungholta je, vjeruje se, nastupila 15. ili 16. siječnja 1362. godine, kada je skupina mladih pijanica u lokalnoj gostionici pokušala natjerati svećenika da svinji da posljednji sakrament.

Djelatnice AMZ-a na zašitnom arheološkom istraživanju na lokalitetu Stenjevec Arheološka istraživanja na lokalitetu Stenjevec potvrdila njegov veliki potencijal: Pronađeni brojni vrijedni predmeti i novi grobovi

Klerik je otišao u crkvu i pomolio se i zamolio Boga da kazni mladiće. Sutradan je napustio grad, a nedugo zatim grad je zahvatila velika oluja, koja je Rungholt izbrisala s lica Zemlje, kaže legenda. U srednjovjekovnim legendama o Rungholtu, zvuk njegovog zvonika mogao se čuti i iz dubina Sjevernog mora.

Novo istraživanje potvrdilo postojanje Rungholta

Dok su neki povjesničari ispitivali je li grad ikada postojao izvan nvedenog mita, nova su istraživanja otkrila ostatke te "sjevernomorske Atlantide" u Waddenskom moru.

Arheolozi sa Sveučilišta Christian-Albrecht u Kielu pronašli su približno 1,9 kilometara srednjovjekovnih humaka oko otoka koji je sada poznat kao Südfall, nakon mapiranja lokacije geofizičkim istraživanjem, rekao je u izjavi za medije Dennis Wilken, geofizičar sa Sveučilišta Kiel.

Nova otkrića uključivala su luku, temelje velike crkve i sustave odvodnje, navodi se u studiji vezanoj za otkriće Rungholta.

Rekonstrukcija Tutankamonovog lica Prepoznajete li ovo lice? Napokon znamo kako je izgledala jedna od najpoznatijih osoba u povijesti

Ostaci srednjovjekovnog naselja već su jako erodirani i često se mogu otkriti samo kao negativni otisci. Dakle, hitno moramo intenzivirati istraživanja, ističe Hanna Hadler, koja radi na Institutu za geografiju na Sveučilištu Mainz.

Daljnja istraživanja plimnih ravni nastavljaju donositi značajna nova otkrića i pružiti neusporedive uvide u živote naroda Sjeverne Frizije.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti