Arheološka istraživanja na lokalitetu Stenjevec potvrdila njegov veliki potencijal: Pronađeni brojni vrijedni predmeti i novi grobovi

Od ukupnog broja grobova, njih 55 imalo je neki od nalaza uz sebe, a u zapuni grobova pronađeni su i ulomci srednjovjekovne i rimskodobne keramike, stakla te tesera, kamenih kockica od mozaika.

Hina | 03.06.2023. / 08:23

Djelatnice AMZ-a na zašitnom arheološkom istraživanju na lokalitetu Stenjevec (Foto: Maja Bunčić, Ana Solter (Arheološki muzej u Zagrebu))

 Zaštitna arheološka istraživanja na lokalitetu Stenjevec - crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zagrebu, koja je u sklopu sanacija crkve provodio zagrebački Arheološki muzej, završena su, a pokazala su svu slojevitost lokaliteta i potvrdila njegov veliki potencijal.

Ta je župna crkva oštećena u seriji potresa 2020. godine, a u okviru sanacije, između ostaloga, provode se i radovi na konstruktivnoj obnovi zvonika.

Rimski hram, ilustracija Jedno od najvećih talijanskih arheoloških otkrića napokon će biti izloženo javnosti

Izvođačima radova propisan je od Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode arheološki nadzor prilikom izvođenja sanacija s obzirom da je riječ je o građevini koja je zaštićeno kulturno dobro, priopćili su iz Arheološkog muzeja.

Arheološki nadzor na lokalitetu u trajanju od ukupno 64 radna dana provele su djelatnice Arheološkog muzeja. Stručna voditeljica istraživanja bila je Maja Bunčić, a zamjenica voditeljice Anita Dugonjić. U istraživanjima su sudjelovale i Miljenka Galić, Ana Solter te Ana Đukić.

Potvrđene su već poznate arheološke faze na ovome lokalitetu (antika, razvijeni i kasni srednji vijek), a istražen je i novovjekovni horizont ukopavanja o kojemu do sada, na ovome lokalitetu, nisu postojali arheološki podaci.

Kopčice “baba i deda” in situ na trupu pokojnika iz groba 66, PN-48 (Foto: Maja Bunčić, Ana Solter (Arheološki muzej u Zagrebu))

Evidentiran i istražen 171 grob

Ukupno je evidentiran i istražen 171 grob od kojih je određeni broj samo parcijalno očuvan odnosno istražen.

Kako stoji u izvještaju Arheološkog muzeja, u grobovima i uokolo njih pronađeni su nalazi koji se mogu podijeliti na nekoliko skupina: predmeti osobne pobožnosti (križevi, svetačke medaljice, dijelovi krunice), dijelovi odjeće / nošnje (kopče, igle, ostaci tkanine), nakit (prstenje, broševi, sljepoočničarke) i kovani novac.

Rekonstrukcija Tutankamonovog lica Prepoznajete li ovo lice? Napokon znamo kako je izgledala jedna od najpoznatijih osoba u povijesti

Od ukupnog broja grobova, njih 55 imalo je neki od nalaza uz sebe, a u zapuni grobova pronađeni su i ulomci srednjovjekovne i rimskodobne keramike, stakla te tesera, kamenih kockica od mozaika.

Uz sjevernu stranu zvonika pronađena su i četiri groba koji potječu iz razdoblja kasnog srednjeg vijeka.

Osim srednjovjekovnih i novovjekovnih nalaza, pronađeni su i ostaci rimske arhitekture.

Kopča iz groba 21, PN-28 (Foto: Igor Krajcar (Arheološki muzej u Zagrebu))

Svi prikupljeni nalazi i uzorci pohranjeni su u Arheološkom muzeju u Zagrebu, a kosti pokojnika će nakon pranja biti podvrgnute bioantropološkim analizama kako bismo dobili podatke o dobi i spolu pokojnika te sveukupno dobili jasniju sliku o životnim uvjetima stanovnika srednjovjekovnog i novovjekovnog Stenjevca, poručili su iz muzeja.

Predmeti pronađeni u grobovima trajno će biti pohranjeni u Arheološkom muzeju u Zagrebu, a dugoročno je u planu uključivanje ovih nalaza u okviru muzejskog stalnog postava.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti