Prepoznajete li ovo lice? Napokon znamo kako je izgledala jedna od najpoznatijih osoba u povijesti

Kad ga pogledam, vidim više lice mladog studenta nego političara opterećenog odgovornostima, zbog čega je ova povijesna ličnost još zanimljivija, istaknuo je Morales.

Martina Čizmić | 31.05.2023. / 14:25

Rekonstrukcija Tutankamonovog lica (Foto: Research Gate/Cicero Morales/Screenshot)

Gotovo da ne postoji osoba koja nije čula za Tutankamona, egipatskog faraona koji je još kao dječak došao na prijestolje, a umro je veoma mlad. Godinama je priča o njegovoj smrti i životu golicala maštu znanstvenika. No kako je Tutankamon zaista izgledao, mogli su samo nagađati.

Poznata zlatna posmrtna maska, iako je dala nagovještaj kako je mogao izgledati za života, ipak je samo umjetnički izričaj. No zahvaljujući grupi međunarodnih znanstvenika i jednom brazilskom grafičkom dizajneru koji se bavi rekonstrukcijama lica, napokon možemo vidjeti kako je u trenutku smrti izgledao jedan od najpoznatijih faraona. Njihov znanstveni rad objavljen je na Research Gateu.

Egipatski sarkofazi i kipovi iz Saqqare Nevjerojatno otkriće u Egiptu: Arheolozi otkrili dobro očuvano blago iz 5. stoljeća prije nove ere

Koristeći digitalni model mumificirane lubanje i cijeli niz 3D alata, Cicero Morales udahnuo je život nježnim crtama lica mladog čovjeka koji je preminuo prije više od 3300 godina.

Kad ga pogledam, vidim više lice mladog studenta nego političara opterećenog odgovornostima, zbog čega je ova povijesna ličnost još zanimljivija, istaknuo je Morales.

Njegov je rad posebno važan jer zbog strogih egipatskih zakona znanstvenici nisu mogli direktno skenirati lubanju mladog faraona, već su se poslužili ranijim fotografijama, skenovima i mjerenjima.

Zlatna maska Tutankamona (Foto: Afp)

S podacima o proporcijama i nekim ključnim mjerama glave, bilo je moguće prilagoditi digitalnu lubanju Tutankamonovoj, istaknuo je Morales te dodao kako je trebalo procijeniti i veličinu usana, poziciju očiju, ali i visinu na kojoj se nalaze uši.

Slika nije dostupna Najočuvanija egipatska mumija faraona Amenotepa napokon otkrila tajne koje krije: Znanstvenici digitalno zavirili ispod pokrova

Ovo nije prvi put da su znanstvenici pokušali rekreirati izgled mladog faraona. Grupa francuskih znanstvenika to je napravila još 2005. godine. Nije moguće ne primijetiti sličnost između tih dviju rekonstrukcija Tutankamonova izgleda. To ujedno potvrđuje i stare zapise o tome kako je zapravo izgledao.

Morales je uvjeren da su napravili dobar posao.

Podsjetimo, Tutankamonovu grobnicu otkrio je britanski arheolog i egiptolog Howard Carter 1922. godine. To je bila jedna od najbolje očuvanih i najbogatijih grobnica koja je pronađena tijekom iskopavanja, a činjenica da je u njoj pronađen i mladi faraon dodatno je privukla javnost. Carteru i njegovu timu bilo je potrebno 10 godina da istraže grobnicu i pregršt predmeta koji su u njoj pronađeni.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti