Više od pogleda: Veličina zjenica povezana je s inteligencijom

Većina nas zna za izreku da su oči prozor u dušu, no novo znanstveno istraživanje sugerira da bi oči mogle biti zapravo prozor u mozak.

Branimir Vorša | 03.06.2021. / 10:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zjenica oka reagira na više stvari od samo svjetla. Promjena veličine zjenice indicira uzbuđenost, interes ili mentalnu iscrpljenost. Čuvarima reda i zakona širenje zjenica oka znak je i znak obmane kod osumnjičenika.

Novo istraživanje provedeno u laboratoriju Instituta za tehnologiju Georgia u SAD-u, sugerira da je osnovna veličina zjenica kod čovjeka usko povezana s individualnim razlikama u inteligenciji. Drugim riječima, što su su zjenice u svojem osnovnom stanju veće, inteligencija kod pojedinca je veća, a znanstvenici su to zaključili testiranjem razumijevanja, pažnje i pamćenja.

Autori tog istraživanja su kroz tri studije otkrili da je razlika u osnovnoj veličini zjenica kod osoba koje su ostvarile najbolje rezultate kognitivnih testova nasuprot onih koji su ostvarili najslabije rezultate, dovoljno velike da ih se može primijetiti i golim okom.

Prvi put smo otkrili ovu iznenađujuću vezu tijekom proučavanja razlika u količini mentalnog napora koji je ljdima bio potreban za dovršavanje zadataka vezanih za pamćenje, pišu autori istraživanja za Scientific American.

Kad smo otkrili vezu između osnovne veličine zjenice i inteligencije, nismo bili sigurni je li to stvarno ili što to uopće znači, dodaju autori istraživanja.

Ponukani tim otkrićem, proveli su nekoliko velikih studija u kojima je sudjelovalo više od 500 pojedinaca u dobi između 18 i 35 godina. Kako bi izmjerili prosječnu veličinu zjenica sudionika, koristili su uređaj za praćenje oka, odnosno jaku kameru i računalo. Sudionike bi posjeli pred prazan zaslon računala do četiri minute i dok bi oni gledali u prazno, uređaj bi snimao zjenicu te se tako mogla odrediti osnovna veličina zjenice.

Pod veličinom zjenice misli se na promjer crne točke u središtu oka i može iznositi između dva i osam milimetara. Oko zjenice se nalazi šarenica, koja je odgovorna za kontrolu veličine zjenica. Kako zjenice reagiraju na jarko svjetlo, u laboratriju je svjetlo bilo prigušeno za sve sudionike, kako ono ne bi ometalo rezultate istraživanja.

Sudionici studije prolazili su kroz seriju testova koji su bili dizajnirani za mjerenje "fluidne inteligencije" (sposobnosti razumnog nošenja s novim problemima), "kapaciteta radnog pamćenja" (sposobnosti pamćenja informacije na određeno vrijeme) te "kontrole pažnje" (sposobnosti fokusiranja pažnje usred ometanja).

Testiranja su im pokazala da je osnovna veličina zjenice povezana s fluidnom inteligencijom i kontrolom pažnje u većoj mjeri te u manjoj mjeri s kapacitetom radnog pamćenja. To je ujedno bila i indikacija fascinantne veze između mozga i oka.

Interesantno je da veličina zjenica negativno korelira s dobi osobe pa su autori studije prilagodili istraživanje i prema tom parametru, no veza između veličine zjenica i kognitivnih sposobnosti i dalje je ostala prisutna.

Na kraju autoori pojašnjavaju i zašto je veličina zjenica povezana s inteligencijom. Naime, veličina zjenica povezana je s aktivnošću jezgre u gornjem dijelu mozga koja se zove locus coeruleus. Ta jezgra luči noradrenalin, koji radi istovremeno kao neurotransmiter i hormon u mozgu i tijelu te regulira procese poput percepcije, pažnje, učenja i pamćenja. Noradrenalin isto tako pomaže u održanju zdrave organizacije moždane aktivnosti tako d audaljeni dijelovi mozga mogu raditi zajedno na izvršavanju teških zadaća i ciljeva.

Disfunkcija navedene jezgre povezana je i s nekoliko bolesti među kojima su Alzheimerova bolest te ADHD.

Zapravo održavanje organiziranosti moždane aktivnosti toliko je važno da mozak troši većinu svoje energije na upravo taj zadatak, čak i kad ne radi ništa, poput revcimo ranije navedenog gledanja u prazan zaslon računala.

Na kraju, jedna od hipoteza kaže da ljudi s većom prosječnom veličinom zjenica imaju bolju regulaciju moždane aktivnosti, što pridonosi boljim kognitivnim performansama te boljem funkcionirnaju mozga u stanju odmaranja. Ipak, potrebna su nova istraivanja koja bi utvrdila zašto je veličina zjenica povezana s većom fluidnom inteligencijom i kontrolom pažnje.

Izvor: Scientific American

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti