Više od tri milijuna godina evolucijske povijesti već je izgubljeno, je li uopće moguć oporavak?

Znanstvenici su koristili računalno modeliranje kako bi predvidjeli koliko će vremena trebati da nove vrste prirodno evoluiraju kako bi zamijenile izgubljene.

Hina | 11.01.2023. / 09:22

Lemuri na Madagaskaru (Foto: Getty Images)

  Jednom od preostalih žarišta bioraznolikosti na svijetu trebat će milijuni godina da se oporavi od izumiranja, predviđaju znanstvenici, a prenosi BBC.

Nova studija kaže da je više od tri milijuna godina evolucijske povijesti već izgubljeno na Madagaskaru.

Izumiranje vrsta, ilustracija Dogovoren sporazum kojim bi se trebalo zaustaviti izumiranje vrsta do 2030. godine, ali...

Znanstvenici pozivaju na hitne mjere očuvanja kako bi se spriječio novi val izumiranja na otoku koji je poznat po jedinstvenoj fauni i flori.

Madagaskar je dom divljih životinja kao što su prstenastorepi lemuri, dugorepa mačka, fosa, sisavci slični ježu zvani tenreci i noćni primati poznati kao madagaskarski prstaši ili Aj-aj .

Znanstvenici su koristili računalno modeliranje kako bi predvidjeli koliko će vremena trebati da nove vrste prirodno evoluiraju kako bi zamijenile izgubljene - nešto što je poznato kao evolucijsko vrijeme povratka.

Brojka premašuje tri milijuna godina za izgubljene i nedavno izumrle sisavce. No ako bi svi trenutno ugroženi sisavci također izumrli, taj bi se broj povećao na više od 20 milijuna godina, što ukazuje na to da bi mogao biti neizbježan još ozbiljniji utjecaj na biološku raznolikost.

Slika nije dostupna Dramatično upozorenje znanstvenika: Klimatske promjene i uništavanje staništa izbrisat će gotovo trećinu životinja i biljaka do 2100. godine

Bit će potrebni milijuni godina da se oporavimo od onoga što je danas izgubljeno, rekao je znanstevnik koji je radio na studiji, dr. Luis Valente iz Centra za bioraznolikost Naturalis i Sveučilišta u Groningenu u Nizozemskoj.

Ali možemo to gledati na drugi način: još uvijek možemo zaštititi milijune godina evolucijske povijesti. To je moguće učiniti na Madagaskaru ako tamo imamo zaštićena područja i pomognemo lokalnom stanovništvu da poboljša svoje živote.

Studija je objavljena u časopisu Nature Communications.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti