Visoki dužnosnici EU-a bili su mete špijuniranja izraelskim softverom, no počinitelj je zasad nepoznat

Reuters otkriva uznemirujuću vijest o špijuniranju visokih dužnosnika Europske unije izraelskim softverom, no detalji špijuniranja, kao i tko je počinitelj, zasad ostaju nepoznati.

Branimir Vorša | 12.04.2022. / 16:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Visoki dužnosnici Europske komisije prošle su godine bili na meti špijunskog softvera koji je dizajnirala izraelska tvrtka za nadzor, tvrde dvojica dužnosnika EU-a te dokumentacija koju je Reuters dobio na uvid.

Među njima je bio i Didier Reynders, visoki belgijski državnik koji je od 2019. obnašao dužnost europskog povjerenika za pravosuđe, navodi se u jednom od dokumenata. Na meti su također bila najmanje četiri druga djelatnika Komisije, navodi se u dokumentu i još jedna upućena osoba.

Dvojica dužnosnika EU-a potvrdila su da su na meti bili djelatnici Europske komisije, ali nisu naveli detalje.

Slika nije dostupna Europski regulator pozvao na zabranu izraelskog špijunskog alata: To bi bila najučinkovitija opcija zaštite

Komisija je postala svjesna ciljanja nakon poruka koje je Apple poslao tisućama vlasnika iPhonea u studenom u kojima im je rekao da su na meti napadača koje sponzorira država, rekla su dvojica dužnosnika EU. To je bio prvi put da je Apple poslao masovno upozorenje korisnicima da su na udaru hakera neke vlade.

Upozorenja su odmah izazvala zabrinutost komisije, istaknuli su navedeni EU dužnosnici. U emailu od 26. studenog koju je Reuters dobio na uvid, viši tehnički djelatnik poslao je poruku kolegama koji imaju iskustva o izraelskim alatima za hakiranje i zahtjev da budu na oprezu za dodatna upozorenja iz Applea.

S obzirom na prirodu vaših odgovornosti, vi ste potencijalna meta, rekao je navedeni tehnički djelatnik u tom emailu.

Počinitelj ostaje misterij

Reuters nije mogao utvrditi tko je koristio izraelski špijunski softver za ciljanje Reyndersa i njegovih kolega sa sjedištem u Bruxellesu, jesu li pokušaji bili uspješni i, ako jesu, što su hakeri mogli dobiti kao rezultat.

Reynders i njegov glasnogovornik David Marechal nisu odgovorili na upite. Glasnogovornik Europske komisije Johannes Bahrke odbio je komentar, a isto je učinio i Apple.

Sigurnosni istraživači su rekli da su primatelji upozorenja bili ciljani između veljače i rujna 2021. godine pomoću ForcedEntryja, naprednog softvera koji je koristio izraelski dobavljač kibernetičkog nadzora NSO Group, kako bi pomogao stranim špijunskim agencijama da daljinski i nevidljivo preuzmu kontrolu nad iPhone uređajima. Manji izraelski dobavljač špijunskog softvera QuaDream također je prodao gotovo identičan alat vladinim klijentima, ranije je izvijestio Reuters.

NSO je u priopćenju rekao da nije odgovoran za pokušaje hakiranja, rekavši da se ciljanje koje opisuje Reuters nije moglo dogoditi s alatima NSO-a.

Tvrtka, koja se suočava s brojnim tužbama koje se preklapaju i koju su američki dužnosnici nedavno stavili na crnu listu zbog navodnih kršenja ljudskih prava, rekla je da podržava istragu i pozvala na uspostavu globalnih pravila za upravljanje industrijom špijunskog softvera.

Slika nije dostupna Šok za korisnike iPhonea: Izraelski NSO ima malware koji stvara virtualno računalo unutar uređaja i radi što ga je volja

IT stručnjaci ispitali su barem neke pametne telefone dužnosnika u potrazi za znakovima kompromisa, ali rezultati su bili neuvjerljivi, prema dva izvora iz EU, koji su govorili pod uvjetom anonimnosti, jer nisu bili ovlašteni razgovarati s novinarima.

Reuters nije mogao utvrditi istražuje li komisija još uvijek taj slučaj.

Stroža kontrola

Vijest o ciljanju visokih dužnosnika EU dolazi u trenutku kada Europska unija počinje slijediti Sjedinjene Države u strožoj kontroli trgovaca špijunskim softverom poput NSO-a.

Europski parlament trebao bi 19. travnja pokrenuti istražni odbor za istraživanje upotrebe softvera za nadzor u europskim državama članicama, kaže Sophie in ‘t Veld, zastupnica EU parlamenta koja se zalagala za stvaranje tog odbora.

In 't Veld je rekla za Reuters da nije znala da su dužnosnici Europske komisije bili meta, nazvavši vijest dinamitom. Stvarno moramo to istražiti do kraja, rekla je.

Odbor je formiran nakon izvješća da su visokim oporbenim političarima u Poljskoj hakirani mobiteli izraelskim špijunskim softverom te da su na meti također bili istaknuti kritičari i istraživački novinari u Mađarskoj.

Poljski dužnosnici i zakonodavac mađarske vladajuće stranke priznali su da su njihove vlade kupile softver NSO-a, iako su obje zemlje porekle optužbe za domaću špijunažu.

Bilo je važno ne donositi prebrzo zaključke o tome tko bi mogao biti odgovoran, rekao je Kenneth Lasoen, znanstveni novak na Clingendael Nizozemskom institutu za međunarodne odnose.

EU je vrlo istaknuta meta za više aktera, rekao je Lasoen. Bruxelles je pravo gnijezdo špijunaže, naglasio je.

Izvor: Euractiv

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti