Vladimir Putin: Ransomware je duh koji je pušten iz boce, a obit će se o glavu svojim tvorcima

“Ovaj napad trebao bi potaknuti međunarodnu zajednicu da se uhvati u koštac s računalnom sigurnosti na najvišem političkom nivou”, istaknuo je Putin

Martina Čizmić | 15.05.2017. / 13:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Korisnici diljem svijeta sa strahom su uključivali svoja računala nakon napetog vikenda tijekom kojeg je više od 200 tisuća računala zaraženo ransomwareom.

Međutim, iako su stručnjaci za sigurnost upozoravali kako bi nas s početkom novog tjedna mogao dočekati novi napad ili barem novi val širenja WannaCry ransomwarea, stanje je za sad prilično mirno.

Situacija je u Europi stabilna

“Broj zaraženih računala nije u značajnijem porastu i za sad se situacija u Europi čini stabilnom, što je uspjeh”, rekao je za AFP glasnogovornik Europola Jan Op Gen Oorth. Dodao je kako su informatički odjeli velikih tvrtki očito tijekom vikenda odradili svoje i zakrpali popuste u sustavu.

Uz već ranije spomenute zaraze u Velikoj Britaniji, Rusiji i Njemačkoj, u ponedjeljak je prijavljena zaraza i u Francuskoj gdje je Renault objavio kako njihova tvornica u Douai neće raditi zbog hakerskog napada.

Nova zaražena računala zabilježena su u Kini gdje su stotine tisuća računala, koja koriste starije inačice operativnih sustava, blokirana. Većinom na fakultetima, ali i u nekim vladinim uredima.

Zaraze su prijavljene i u Australiji, Indoneziji, Južnoj Koreji i Japanu, ali u manjem broju.

Tko je kriv za epidemiju?

Iako je širenje ransomwarea značajno usporeno, biti će potrebno mnogo truda i rada da bi se otkrilo tko stoji iza cijele operacije. Stručnjaci za sigurnost iz Europola istražuju otkud je krenula zaraza i tko bi mogao stajati iza njega.

U međuvremenu, upozoravaju korisnike da budu posebno oprezni prilikom otvaranja e-mail poruka od nepoznatih pošiljatelja.

Michael Gazeley iz hongkonške tvrtke za računalnu sigurnost, Network Box za Reuters je istaknuo kako su već otkrili nove verzije ransomwarea koje se šire putem zloćudnog linka na hakiranim web stranicama.

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin, izjavio je tijekom konferencije za novinare, kako je “ransomware koji je korišten u napadu duh koji su iz boce pustile američke specijalne službe”. Dodao je kako bi se to moglo osvetiti onima koji su razvili i stvorili ransomware.

“Ovaj napad trebao bi potaknuti međunarodnu zajednici da se uhvati u koštac s računalnom sigurnosti na najvišem političkom nivou”, istaknuo je Putin te otkrio kako je još u listopadu prošle godine predložio SAD-u da se pozabave takvom prijetnjom kroz bilateralni ugovor.

“Prethodna administracija rekla nam je da su zainteresirani za takav dogovor, ali ništa se nije dogodilo”, pojasnio je Putin te dodao kako, iako Rusija nije bila jače pogođena, činjenica da su bili zahvaćeni neki ključni sustavi, razlog je za zabrinutost.

Još nije gotovo

Stručnjaci za sigurnost iz tvrtke Kaspersky upozoravaju kako činjenica da je na računalo instalirana sigurnosna zakrpa ne garantira da je to računalo imuno na zarazu ransomwareom.

“Istraživači iz Kaspersky Lab-a žele istaknuti kako zakrpavanje propusta neće u potpunosti onemogućiti enkriptora. Tako da, ako ga pokrenete nehotice, zakrpa vam neće pomoći”, upozoravaju iz Kasperskyja te dodaju kako je najbolja zaštita oprez i instalacija dodatnih anti-malware programa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti