Vlasnik iPhonea Donald Trump poručio Amerikancima: Bojkotirajte Appleove proizvode!

Dok Steve Wozniak tvrdi kako američka vlada ljude zastrašuje s terorizmom, Donald Trump, koji inače koristi iPhone, poručio je Amerikancima da bojkotiraju Appleove proizvode

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.02.2016. / 08:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U SAD-u i dalje traju polemike oko pisma koje je Tim Cook objavio na Appleovim stranicama i u kojem je poručio kako neće pristati na zahtjev FBI-a u kojem su od njih zatražili pristup informacijama pohranjenim na telefonu jednog od terorista koji su sudjelovali u napadu u San Bernandinu. Kako je Cook objasnio, ovdje se ne radi o jednostavnoj situaciji u kojoj bi oni mogli omogućiti pristup podacima samo na tom telefonu, već bi u slučaju razvoja softvera koji bi omogućio pristup tom iPhoneu 5C, netko mogao iskoristiti taj softver, odnosno metodu pristupa tim podacima (to može biti FBI, ali i hakeri, kriminalci ili vlade drugih zemalja) za pristup i drugim Appleovim telefonima, zbog čega je u pitanju sigurnost svih korisnika iPhonea.

Nakon te objave 'užarile' su se društvene mreže na kojima možemo pročitati brojne kritike Applea, ali i poruke podrške – Appleovu odluku podržale su brojne tehnološke kompanije (svi se slažu kako je borba protiv terorizma prioritet, ali napominju kako nitko ne smije ugroziti privatnost korisnika mobilnih uređaja i internetskih servisa), dok je suosnivač kompanije Steve Wozniak rekao kako se ne može vjerovati američkoj vladi koja 'prečesto koristi riječ terorizam s kojom zastrašuje ljude'. Svoje mišljenje na temu Applea i spornog iPhonea dao je i kontroverzni predsjednički kandidat Donald Trump koji je napao ovu kompaniju i Amerikancima poručio: 'Bojkotirajte Apple'. Zanimljivo, iako poziva na bojkot ove kompanije, tijekom jučerašnjeg dana tvitove je objavljivao upravo putem Appleovog telefona. Prema Business Insideru, Trump je rekao kako koristi i iPhone i Samsungov telefon, ali ako Apple ne omogući pristup informacijama koje se od njih traže, nastavit će koristiti samo Samsungov telefon.

Inače, iz Applea su jučer objavili nove podatke vezane uz sporni telefon te kažu kako su istražitelji napravili veliku pogrešku na samom početku istrage – naime, ubrzo nakon što su se domogli telefona, netko je resetirao lozinku za iCloud, a da to nije napravljeno bilo bi dovoljno spojiti telefon na WiFi mrežu koja je ranije korištena i svi podaci bi se backupirali putem iClouda i bili bi dostupni na Appleovim serverima. Bit će zanimljivo pratiti daljnji razvoj ove situacije jer iz FBI-a tvrde kako im Apple mora omogućiti pristup informacijama na ovom telefonu, dok Tim Cook i ekipa iz Applea brane svoju odluku te kažu da, ako sada popuste, u budućnosti bi mogla biti ugrožena sigurnost i privatnost podataka svih korisnika iPhonea. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti