Voda je na površini Marsa bila prisutna dulje no što se to mislilo?

Lociranje podzemnih voda ključno je za određivanje potencijala planeta za život, kao i za pružanje trajnog resursa za svako ljudsko istraživanje.

Hina | 12.05.2022. / 09:20

Riječna dolina na Marsu (Foto: ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO)

 Hidrirani minerali koje je otkrio kineski robotski rover na Marsu u ogromnoj dolini za koju se vjeruje da je mjesto drevnog oceana sugeriraju da je voda bila prisutna na površini planeta dulje nego što se mislilo, objavili su kineski znanstvenici.

Prema analizi podataka koje je poslao rover Zurong, u uzorkovanim mineralima od prije samo 700 milijuna godina otkriveni su znakovi vode, rekli su znanstvenici u radu objavljenom u srijedu u časopisu Science Advances.

Planet Mars (Ilustracija: Getty) NASA zabilježila "čudovišni potres" na Marsu: "Čekali smo jedan veliki"

Vjeruje se da je na Marsu bilo vode do prije otprilike 3 milijarde godina, kada je završilo drugo geološko doba planeta, poznato kao Hesperijanska epoha. U sadašnjem amazonskom razdoblju nema površinske vode.

Tlo koje je sadržavalo minerale koje je Zurong uzorkovao imalo je tvrdu koru koja je mogla nastati porastom podzemnih voda ili topljenjem leda koji je u međuvremenu ispario, napisali su kineski znanstvenici.

Kineski rover istražuje golemu ravnicu Utopia Planitia od svog slijetanja na planet u svibnju prošle godine.

Zurong je prošao oko 2 kilometra od mjesta slijetanja prikupljajući podatke o terenu.

Snimke s Marsa Slike s drugog planeta: Pogledajte što je helikopter snimio na Marsu

Posljednjih godina podaci iz orbitalne sonde kojom upravlja Europska svemirska agencija otkrili su vodu ispod leda južnog pola planeta.

Gotovo sva voda na Marsu 'zatočena' je u njegovim polarnim ledenim kapama, s vrlo malim tragovima vode u tankoj atmosferi planeta.

Lociranje podzemnih voda ključno je za određivanje potencijala planeta za život, kao i za pružanje trajnog resursa za svako ljudsko istraživanje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti