Volkswagen će koristiti 3D printere za proizvodnju automobila

Jedna od prednosti ovakvog načina proizvodnje je mogućnost proizvodnje posebnih dijelova bez prvotne potrebe za proizvodnjom posebnih alata s kojima bi napraviti te dijelove.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.09.2018. / 17:23

HP Metal Jet (Foto: HP) (Foto: HP)

HP je ovog tjedna predstavio Metal Jet, 3D printer za metal čija cijena iznosi 400 tisuća dolara i koji bi mogao promijeniti način proizvodnje dijelova od metala u brojnim industrijama. Jedna od kompanija koja je prepoznala napredne mogućnosti koje donosi printanje metala na ovaj način, a to su brzina, jednostavnost i učinkovitost jest i Volkswagen.

Njemačka automobilska kompanija tako je najavila kako će za masovnu proizvodnju dijelova za automobile koristiti HP-ovu tehnologiju za printanje metala – iz VW-a kažu kako neće tako skoro početi s proizvodnjom cijelog vozila korištenjem printera, no s godinama korištenjem ovakvih uređaja proizvodit će se sve više dijelova za automobile.

Velika prednost ovakvog načina proizvodnje, prema šefu tehnološkog planiranja i razvoja Martinu Goedeu, jest mogućnost proizvodnje posebnih dijelova bez prvotne potrebe za proizvodnjom posebnih alata s kojima bi napraviti te dijelove.

Ovo neće biti prvi put da se 3D printeri koriste za proizvodnju dijelova za automobile – do sada se ovakav način printanja najčešće koristio za prototipove i za individualne komponente, a Volkswagen bi s masovnom proizvodnjom važnih dijelova za svoje automobile trebao početi kroz dvije do tri godine. Inače, u proizvodnji jednog VW-ovog automobila koristi se do 8 tisuća dijelova, a u njihovim tvornicama već se koristi 90 printera za proizvodnju zamjenskih rijetkih dijelova na vozilima.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti