Volkswagen razvija robota za punjenje baterija električnih automobila

Zahvaljujući robotu, vozači više neće morati tražiti mjesta na parkiralištima na kojima su dostupni punjači, već će ti punjači dolaziti njima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.12.2020. / 11:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako raste popularnost električnih vozila, tako se diljem svijeta pa i u Hrvatskoj povećava broj punionica e-automobila, iako je taj broj i dalje iznimno mali u usporedbi s brojem benzinskih stanica. Jedno od rješenje kako se brzo i jednostavno može u kratko vrijeme povećati broj punionica jest modifikacijom rasvjetnih stupova oko parkirališta u koje se mogu instalirati punjači. Za tako nešto zalaže se hrvatska udruga ljubitelja e-vozila Strujni krug, no automobilske i tehnološke kompanije razvijaju i drukčija rješenja s kojim žele većem broju vlasnika e-vozila omogućiti pristup punionicama.

Slika nije dostupna Radikalna promjena: Komentar prvog čovjeka Volkswagena najbolje pokazuje smjer u kojem se kreće automobilska industrija

Jedno od takvih rješenja još je ranije najavio Volkswagen te je riječ robotu koji u podzemnim garažama ili parkiralištima može donijeti i spojiti mobilne punjače i tako nadopuniti bateriju vozila dok je vozač na poslu, sastanku, šopingu itd. Jučer je njemački automobilski gigant objavio videozapis prototipa tog robota te su prikazali način na koji bi trebao raditi, jednom kad postane dostupan.

Nakon što vlasnici električnog automobila parkiraju svoj automobil, putem mobilne aplikacije pozvat će robota koji će zatim pokupiti mobilnu bateriju i dovesti je do automobila. Otvorit će poklopac mjesta na koje je potrebno povezati punjač i spojiti ga s vozilom. Robot će bateriju ostaviti na punjenju i vratiti se na predviđeno mjesto za čekanje, odnosno u slučaju da ga netko pozove, otići će po novu bateriju i spojiti je s drugim automobilom. Prije nego vlasnici vozila stignu na parkiralište također će putem aplikacije poslati obavijest robotu koji će otići po bateriju i osloboditi automobil.

Slika nije dostupna Blizu smo prijelomne točke automobilske industrije

Ideja takvog robota koji upravlja mobilnim punionicama prilično je zanimljiva jer omogućuje vozačima da uz samo nekoliko dodira prstom po ekranu svog mobitela omoguće nadopunu baterije, bez da moraju tražiti mjesto za punjenje na parkiralištima i gubiti vrijeme na povezivanje vozila s punjačem.

Iz VW-a kažu kako će i dalje nastaviti s razvojem te ideje te trenutačno nije poznato kada bi mogli predstaviti konačni proizvod.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti