Volkswagen za 2,6 milijardi dolara kupio startup koji razvija tehnologiju autonomnih vozila

Startup Argo AI sad se nalazi pod zajedničkom kontrolom Forda i Volkswagena.

Branimir Vorša | 02.06.2020. / 12:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Njemački autodiv Volkswagen objavio je kako je investirao 2,6 milijardi dolara u startup tvrtku iz Pittsburgha Argo AI, koja se bavi razvojem tehnologije autonomnih vozila. 

Tvrtku Argo 2016. godine osnovali su Bryan Salesky i Peter Rander, a sad je zajednički kontroliraju Ford motor Co i VW. Ford je u Argo investirao nedugo nakon osnutka te tvrtke.

Detalji investicije VW-a najavljeni su još u srpnju 2019. godine, ali oni ne uključuju dogovor o kupovini 500 milijuna dolara vrijednih Argovih dionica od Forda.

Dogovor VW-a i Arga podrazumijeva preseljenje VW-ova odjela za autonomnu inteligentnu vožnju, čije je sjedište u Münchenu, u sjedište Arga. To znači i povećanje radne snage za više od 1000 djelatnika, istaknuo je Salesky, jedan od osnivača Arga.

Proteklog tjedna VW je otkrio da je njegov nadzorni odbor odobrio više projekata ukupne vrijednosti više od milijardu dolara, a bit će realizirani u dogovoru s Fordom.

Ford je 2018. godine osnovao Ford Autonomous Vehicles LLC te do 2023. godine namjerava investirati 4 milijarde dolara u razvoj tehnologije za autonomna vozila. U tom smislu zatražio je i vanjske investitore kako bi podijelili visoke troškove razvoje te tehnologije.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti