Vozači BMW-a moći će se požaliti na umor svom automobilu: Evo što će računalo napraviti

Od sljedeće godine BMW će u svoje automobile ugrađivati glasovnog asistenta s kojim će moći upravljati brojnim opcijama

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.09.2018. / 07:20

BMW (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Razvoj tehnologije u budućnosti bi u potpunosti trebao promijeniti automobilsku industriju i naše navike jer, jednom kad autonomna vozila zavladaju cestama, ljudima više neće trebati nit vozačka dozvola niti će posjedovati automobile jer će biti puno jednostavnije i jeftinije naručiti autonomni taksi nego kupiti vlastiti automobil. Do te radikalne promjene proći će još dosta vremena, a do tada će automobilske kompanije nastaviti s integracijom modernih tehnologija koje će nam omogućiti još bolje i kvalitetnije iskustvo vožnje.

Jedna od takvih tehnologija su glasovni asistenti poput Alexe, Google Assistenta, Sirija i drugih s kojima ćemo sve češće razgovarati i u automobilima, a već od sljedeće godine vlasnici određenih novih modela BMW-a moći će upravljati opciama svojih automobilima putem posebnog glasovnog asistenta kojeg razvija ova kompanija.

Službeni naziv asistenta je Intelligent Personal Assistant (IPA) i njegovo lansiranje očekujemo tijekom ožujka sljedeće godine. Mogućnosti IPA-e bit će različite i s vremenom će vozačima BMW-a omogućiti još više opcija s kojima će moći upravljati glasom – npr. glasovnim naredbama vozači će moći provjeriti razinu ulja, tlak u gumama, upravljati zvučnicima, otvoriti i zatvoriti krov automobila, upravljati klimom, navigacijom itd.

Također, IPA će imati podršku za neke Microsoftove usluge i moći će čitati e-mailove i uspostavljati pozive putem Skypea, a ako se vozači požale na umor u vožnji, odmah će se aktivirati tzv. mod vitalnosti – promijenit će se osvjetljenje, temperatura u automobilu i vrsta glazbe kako bi se vozač razbudio.

Asistent će se pokretati s "Hey BMW", odnosno korisnici će moći sami odabrati ime asistenta i izgovaranjem tog imena pozvati asistenta koji će, što ga se češće koristi, bolje upoznati vozača i njegove navike.

Zahvaljujući suradnji s Amazonom, IPA će imati i neke mogućnosti koje nisu direktno povezane s automobilom – moći će se glasovno naručiti proizvod putem Amazona ili aktivirati klima u stanu tako da, kada vozač dođe doma, stan će već biti rashlađen.

Izvor: Venture Beat
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti