Vozači Tesli otkrili posve banalno, ali riskantno rješenje za povećanje brzine punjenja vozila na punionicama

Neki vozači električnih vozila odlučili su riješiti problem pregrijanih EV punjača "trikom s mokrim ručnikom", no koliko je taj trik zapravo opasan?

Branimir Vorša | 13.05.2024. / 16:20

Punjač električnih automobila (Foto: Getty Images)

Kako živa raste ili pada u termometru, prilagodbe postaju neophodne, baš kao i traženje dodatnog sloja na hladnoći ili skidanje na vrućini. Ovo se načelo proteže i na područje električnih vozila (EV), gdje fluktuirajuće temperature mogu značajno utjecati na domet i vrijeme punjenja. Međutim, pojavilo se novo rješenje poznato kao "trik s mokrim ručnikom", koje nudi potencijalno zaobilazno rješenje, osobito tijekom ljetnih mjeseci, kada vrućina može ometati brzine punjenja.

Pretpostavka trika s mokrim ručnikom je jednostavna: ako ručka stanice za punjenje postane prevruća, nanošenje vlažne krpe za hlađenje navodno može povećati brzinu punjenja. Iako se ovo može činiti kao jednostavno rješenje, izvješća sugeriraju njegovu učinkovitost, posebno na starijim Tesla Supercharger stanicama gdje pretjerano izlaganje suncu može usporiti stopu punjenja.

Dugotrajno izlaganje visokim temperaturama može biti neugodno, ali trenutačno olakšanje koje pruža hladan, mokar ručnik poznat je osjećaj onima koji su navikli na aktivnosti na otvorenom. Slično rješenje isprobali su i vlasnici Teslinih vozila na pregrijanim ručkama punjača.

Slika nije dostupna Tesla priprema novo iznenađenje za svoje korisnike? Osim punjenja, Superchargeri će nuditi još jednu uslugu

Starije Tesline V2 Supercharger stanice, koje nemaju mehanizme za hlađenje svojih kabela za punjenje, posebno su osjetljive na učinke pregrijavanja, što rezultira sporijim brzinama punjenja. Međutim, omatanje mokrim ručnikom oko vruće ručke može potencijalno ublažiti ovaj problem, kako su izvijestili vlasnici Teslinih vozila koji su eksperimentirali s tim posve primitivnim rješenjem.

Slučajevi koje je dokumentirao portal InsideEVs pokazuju značajna poboljšanja u brzinama punjenja nakon primjene trika s mokrim ručnikom, naglašavajući njegovu potencijalnu učinkovitost. Unatoč tome, važno je napomenuti da rezultati mogu varirati, a trik možda neće donijeti iste prednosti na Teslinim novijim V3 Supercharger postajama, osim u slučaju punjenja većih vozila poput Cybertrucka.

Iako su zabrinutosti o međudjelovanju vode i struje opravdane, punjači za EV projektirani su da izdrže vlagu, čime se smanjuju potencijalni rizici. Međutim, korištenje trika s mokrim ručnikom može isto tako nenamjerno utjecati na temperaturu kabela za punjenje, što može dovesti do nepredviđenih posljedica.

Unatoč prisutnosti sigurnosnih mjera u električnim vozilima za sprječavanje problema koji proizlaze iz vlage, upotreba mokrog ručnika nije službeno sankcionirana, naglašavajući važnost opreza pri eksperimentiranju s nekonvencionalnim metodama punjenja. Dakle, bolje je pričekati i koju minutu duže nego riskirati.

Izvor: The Drive
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti