Vozila hitne pomoći blokirat će glazbu u automobilima

Prilikom približavanja hitne ili vatrogasaca automobilima, u njima će se ugasiti glazba te će vozači dobiti glasovno upozorenje o prolasku vozila koje ide na hitnu intervenciju

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.01.2017. / 09:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prilikom prolaska vozila hitne pomoći i vatrogasnih vozila koja idu na intervencije, sva ih vozila moraju propustiti jer u nekim slučajevima kašnjenje od nekoliko minuta pa čak i sekundi može biti presudno za spašavanje ljudskih života. No, usprkos upaljenim sirenama, vozači koji preglasno slušaju glazbu u automobilu često nisu svjesni da se u blizini nalazi vozilo koje ih pokušava velikom brzinom zaobići, vozi u suprotnom smjeru, prolazi kroz crveno svjetlo i slično te u takvim situacijama može doći do sudara i još veće tragedije.

Kako bi se ovakve situacije izbjegle, odnosno kako bi se vozače upozorilo na prolazak hitne pomoći ili vatrogasnih vozila, u Stockholmu će uskoro početi testiranje sustava koji će, prilikom približavanja ovakvih vozila, gasiti glazbu (korištenjem FM radio signala) u svim obližnjim automobilima i aktivirati glasovno upozorenje o prolasku vatrogasnog vozila ili hitne. Ovaj sustav nazvan Evam System razvili su studenti s KTH Royal Institutea of Technology, a ako se testiranje u Stockholmu pokaže uspješnim, planiraju ga proširiti i na cijelu Švedsku. Na ideju o razvoju ovakvog sustava studenti su došli zbog sve većeg broja prometnih nesreća koje su izazvali upravo vozači koji nisu čuli sirene vozila koja su išla na intervenciju.

Na The Telegraphu napominju kako sustav upozorava samo vozače koji slušaju radio, odnosno koji slušaju glazbu s mobilnih uređaja poveznih s audio sustavom automobila putem Bluetootha ili utora za slušalice, predviđa se kako će ovo upozorenje čuti dvije trećine vozača, a osim o prolasku vozila hitne pomoći i vatrogasaca, Evam System vozače će upozoravati i o nesrećama na cestama.

Izvor: The Telegraph

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti