“Vozio sam prototip i zaista je nevjerojatan”: Iz VW-a imaju velika očekivanja od modela ID GTI

Prema trenutačnim planovima, ovaj bi se automobil u prodaji trebao pojaviti za dvije godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.08.2024. / 16:00

Koncept GTI-a (Foto: Volkswagen)

Prema posljednjim informacijama iz Volkswagena, ova će kompanija za dvije godine predstaviti svoj prvi električni automobil s oznakom GTI, koja se u njihovim vozilima s motorima s unutarnjim izgaranjem odnosi na snažne motore i sportske performanse. GTI je živ i održat ćemo ga na životu i u budućnosti, objasnio je na GTI Fan Festu u Wolfsburgu Kai Grünitz koji je u njemačkoj kompaniji zadužen za tehnološki razvoj.

Volkswagen Pesimistične brojke na tržištu električnih automobila: U Njemačkoj prodaja u srpnju pala za gotovo 37 posto

No za razliku od GTI benzinaca, u električnom modelu neće biti toliko naglasak isključivo na snazi i ubrzanju automobila. Oznaka GTI odnosi se na strast i kada smo počeli razmišljati o idejama za električni GTI, znali smo da je to puno više od same snage, objasnio je Grünitz. Rekao je kako, kada su u pitanju električni automobili, nije teško dodati puno snage motoru, no upitao se treba li im zaista vozilo s 300 ili 350KS. Umjesto toga, na električnom GTI-ju važnije od snage bit će iskustvo vožnje koje bi trebalo biti poput vožnje kartinga: Vozio sam prototip i zaista je nevjerojatan. Osim što neće imati nabrijani motor, ID GTI bit će baziran na entry-level varijanti platforme MEB, što bi sve trebalo utjecati na manje troškove proizvodnje i, naravno, prodaje.

Električni GTI, čiji je koncept VW već predstavio, bit će sportska varijanta dugoočekivanog modela ID.2, najjeftinijeg električnog Volkswagena do sada koji bi, nadaju se u toj kompaniji, mogao povećati prodaju njihovih vozila s električnim motorima. Konceptni automobil donosi neka prepoznatljiva dizajnerska obilježja tradicionalnih VW-ovih GTI modela i, kako prenose automobilski mediji, trebao bi biti preteča električnog Golfa koji se očekuje 2027., a koji će biti baziran na naprednoj platformi za e-vozila VW Groupa SSP.

Volkswagen Cijena 20 tisuća eura: Iz VW-a objavili kada počinje prodaja njihova najjeftinijeg električnog automobila

Što se električnog Golfa tiče, šefa dizajna njemačke kompanije Andreas Mindt rekao je kako su već počeli raditi na njegovom dizajnu: Obećajemo da ćete, kada vidite prve skice, vidjeti da je to pravi Golf. Bit će to autentično lice Golfa, najavio je što možemo očekivati. Osim samog dizajna, potencijalne kupce zanimat će i druge stvari koje bi mogle biti ključne prilikom donošenja odluke o kupovinu automobila, a to su snaga baterije, odnosno doseg te, naravno, cijena.

Izvor: Insideevs

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti