Vphone i6 je prilično dobra i jeftina kopija iPhonea 6

Apple je nedavno predstavio novu seriju pametnih telefona kodnih oznaka iPhone 6 i iPhone 6 plus.

Ivan Vovk Ivan Vovk | 24.10.2014. / 14:33

Vphone i6 je prilično dobra i jeftina kopija iPhonea 6

Apple je nedavno predstavio novu seriju pametnih telefona kodnih oznaka iPhone 6 i iPhone 6 plus. Kao što to i inače biva zainteresiranost je bila velika, da se tradicija ne bi prekinula za to su se pobrinuli Kinezi jer su ubrzo nakon toga predstavili prvi iPhone 6 klon telefon pod nazivom Vphone i6. Radi se o telefonu koji pokušava imitirati iPhone 6, koliko mu u tome uspijeva vidjet ćete ubrzo.

Vphone i6 na prvi pogled izgleda skoro identično kao i original, nakon detaljnijeg pregleda uočio sam nekoliko razlika. Jedna od važnijih razlika je ta što Vphone nema Apple oznake nego ima oznake u obliku slova V. Gledajući gabarite za oba uređaja, razlika između originala i klona je minimalna pa npr… iPhone 6 ima sljedeće dimenzije 138.1 x 67 x 6.9 mm dok je Vphone i6 137.5 x 67 x 7mm. Uspoređujući težinu za oba uređaja isto tako možemo primijetiti da je također razlika minimalna, gdje Vphone ima težinu od 130g dok iPhone ima 129g. Vphone i6 ima metalno kućište isto kao i iPhone 6 čije je kućište od napravljeno od aluminija. Ukupno gledajući moram priznati da sam ugodno iznenađen jer su se Kinezi svakako potrudili oko kvalitete izrade i dizajna.

Vphone i6 ima ekran dijagonale 4.7 inča jednako kao i iPhone 6. Ekran kod Vphone-a je HD IPS dok je kod iPhone-a LED-backlit IPS, što u prijevodu znači da Vphone ima ekran rezolucije 720 x 1280 piksela dok iPhone ima nešto veću rezoluciju 750 x 1334 piksela. Osim ove razlike, iPhone 6 ima zaštitu ekrana u obliku Shatter proof glass i oleophobic coating dok Vphone nema zaštitu za ekran pa je poželjno da koristite foliju za ekran ili neku drugu odgovarajuću zaštitu. Nakon određenog perioda korištenja mogu slobodno reći da Vphone i6 ima ekran koji ima vrlo dobar prikaz, a to mu omogućuje dovoljno jaka oštrina, prilično prirodne boje.

Hardverski gledano Vphone i6 je telefon koji dolazi s MediaTek MT6582 čipsetom koji ima četiri CPU jezgre sa brzinom 1.3GHz, 1GB radne memorije i za grafiku je zadužen već odavno nama poznat Mali-400 MP GPU. Za pohranu podataka imate na raspolaganju 12GB memorije od mogućih 16GB bez mogućnosti proširenja. Dok iPhone 6 krije ispod svojeg metalnog kućišta sljedeći hardver: dvojezgreni procesor brzine 1.4GHz oznake Cyclone, također 1GB radne memorije i za za grafiku je Apple odabrao PowerVR GX6450 GPU. Kod Apple iPhone 6 je malo drugačija situacija za pohranu podataka jer u ponudi imaju tri dostupna modela s 16/64/128 GB memorije, isto kao i kod Vphona-a nema utor za memorijsku karticu. Vphone i6 je dovoljno snažan za skoro sve vaše potrebe, od svakodnevnog korištenja pa sve do igranja igri. Vphone ima solidne performanse kao što možemo vidjeti na benchmark test rezultatima.

Vphone i6 za temelj koristi Android 4.2.2 Jelly bean uz vidljivu promjenu korisničkog sučelja. Kao što možete vidjeti cijelo korisničko sučelje je prilagođeno odnosno izmijenjeno da vizualno izgleda vrlo slično kao i iOS 8, što znači da su pozadine, ikone i drugi vizualni elementi isti ili vrlo slični isto kao i kod iOS 8, vrlo zgodno. Brzina rada i fluidnost korisničkog sučelja su na visokoj razini i za vrijeme testiranja nisam primijetio probleme. Naravno, tu i tamo se je znalo dogoditi da katkad određena aplikacija prestane raditi, što je uobičajeno.

Prema navodima kineskog proizvođača, Vphone i6 ima glavnu kameru 16 MP sa LED bljeskalicom. Iskreno nisam previše očekivao vezano za kvalitetu fotografija jer više-manje svi mobiteli u ovom cjenovnom rangu imaju kamere podjednake kvalitete. Sučelje kamere je vrlo slično kao i kod iPhone 6 sa nešto manje opcija. Kod fotografiranja sam primijetio da okidanje se odvija vrlo brzo kao i fokusiranje. Kvaliteta fotografija za ovaj cjenovni rang je vrlo dobra, štoviše čak je iznad svih mojih očekivanja s obzirom da klonovi odnosno kopije najčešće imaju kamere lošije kvalitete. Također možete vidjeti i nekoliko primjera.

 

Prema nekim izvorima Vphone i6 ima bateriju kapaciteta 2800mAh dok prema ostalim izvorima ima bateriju s kapacitetom od 1600mAh. Na ovom blogu ih ovo ne iznenađuje jer je od prije ovaj problem poznat da katkad deklarirani kapacitet baterije kod kineskih mobitela nije stvaran. Što je i u ovom slučaju jer nakon nekoliko ciklusa dolazim do zaključka da se ipak radi o bateriji s manjim kapacitom. Uz prosječno korištenje baterija pruža autonomiju od jednog dana.

Prvi iPhone 6 klon je ostavio po mojem mišljenju vrlo dobar dojam.  Ugodno sam iznenađen s kvalitetom izrade gdje metalno kućište dodatno doprinosi kvaliteti izrade, dizajnom odstupa vrlo malo od iPhone 6. S obzirom da ima srednje jak hardver, ovaj klon možda nije namijenjen za vrlo zahtjevne korisnike, ali će optimiziranošću softvera i fluidnošću korisničkog sučelja zadovoljiti vrlo širok spektar potencijalnih korisnika. Cijena Vphone-a i6 iznosi u prosjeku 175$, a možete ga kupiti npr… ovdje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti