Vraćen pristup internetu u Siriji

Nakon što su to napravile u Egiptu, vlasti Sirije jučer su onemogućile sve veze sa Internetom, koje su danas vraćene

Zimo Zimo Zimo | 04.06.2011. / 15:32

Vraćen pristup internetu u Siriji

Nakon što su to napravile u Egiptu, vlasti Sirije jučer su onemogućile sve veze sa Internetom, koje su danas vraćene.

U današnje vrijeme informacija je vrlo moćan alat, pogotovo kada se radi o vrlo brzom prijenosu informacija putem društvenih mreža, a kontrola tih informacija jest način kako ostati moćan.

Tokom jučerašnjeg dana, vlasti Sirije objavile su kako su blokirali sve internetske servise u državi. Sve je to plan sirijskih vlasti kako bi onemogućili prosvjede građana koji traže ostavku predsjednika Bashara al-Assada.

Naime, prosvjedi traju još od siječnja i mnogo je nevine djece poginulo u pucnjavi koja se događa na prosvjedima. Ovo bi mogao biti prvi slučaj potpune izolacije od interneta, piše Washington Post, no svakako nije prvi pokušaj vlade protiv Interneta.

Slične poteze vlade već smo viđali u Egiptu, Libiji i Tunisu, no uz pomoć moći društvenih medija prosvjednici su većinom dobili što su tražili.

U slučaju Sirije koji je nastao jučer, u potpunosti je ugašen Internet te sve komunikacijske mreže uključujući i 3G, Dial Up, te DSL, čak i u državnim institucijama, kako bi spriječili okupljanje prosvjednika.

Danas je pristup Internetu vraćen, piše TheNextWeb, koji je istražio slučaju pomoću Googleovog Transparency Reporta, a koji ukazuje kako je u zadnjih nekoliko sati omogućen prijenos podataka na Sirijskom području.

Photo amnestyusa.org

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti