Vratili ste se s godišnjeg odmora, a imate osjećaj da vam treba još? Niste jedini, evo kako si pomoći

Stručnjaci to opisuju "paradoksom nakon godišnjeg odmora".

Martina Čizmić | 22.08.2024. / 15:33

Depresija na radom mjestu, ilustracija (Foto: Getty Images)

Proveli ste svoj godišnji odmor na moru, kampiranju ili istraživanju novih mjesta i nakon nekoliko tjedana usporenog tempa i uživanja vraćate se na posao, a imate osjećaj da se niste odmorili. Umjesto da se osjećate spremni za nove radne pobjede, zapravo ste iscrpljeni, depresivni i bezvoljni. Imate osjećaj kao da vam je potreban godišnji odmor da biste se odmorili od godišnjeg odmora. 

I niste jedini. 

Stručnjaci to opisuju "paradoksom nakon godišnjeg odmora". Jer, umjesto da se vratite osvježeni i spremni za rad, osjećate se umornije nego prije godišnjeg odmora. A istraživanja su pokazala da to i nije takva rijetkost kao što bismo mogli pomisliti. 

Stres na poslu, ilustracija Znate li što su to "mikrostresori" i kako se nositi s njima?

Naime, nekoliko je čimbenika koji mogu pridonijeti tome da se osjećate umornije nakon godišnjeg odmora nego što ste se osjećali prije. Već samo putovanje može biti iscrpljujuće, pogotovo ako ste s povratkom čekali do posljednjeg dana, dugo putovali ili pak stalno bili u pokretu. Osim toga, možda ste i na odmoru odgovarali na poslovne pozive ili e-mailove, ili ste proveli cijelo vrijeme trčeći za djecom i pokušavajući njih zabaviti. A možda ste i godišnji odmor proveli obavljajući sve one poslove koje zapravo niste stigli obaviti tijekom ostatka godine. 

I sad ste ponovno na poslu, trebali biste biti motivirani za rad, a vi se samo sa sjetom prisjećate koktela na plaži, ljenčarenja u krevetu ili pak momenata kad vaš mobilni telefon nije imao signal. Pa kako onda riješiti taj problem? 

Prije svega, budite realni i svjesni toga da će vam trebati nekoliko dana da ponovno uđete u rutinu. Naši umovi i tijela skloni su oduprijeti se naglim promjenama u rutini. Prisjetite se kako vam treba nekoliko dana da se počnete opuštati kad odete na odmor. Isto tako vam treba nekoliko dana da se ponovno vratite u radno raspoloženje, "pohvatate konce" i uđete u radnu rutinu. 

Slika nije dostupna Velika prednost pedaliranja: Istraživanje pokazalo zašto na posao treba ići s biciklom

Predvidite dodatno vrijeme za putovanje na posao kako biste smanjili stres izazvan gužvama, radovima ili jednostavno zastojima na cesti. Nemojte planirati važne sastanke prvi dan - uzmite si to vrijeme da od kolega saznate što se dogodilo dok vas nije bilo, očistite inboks od e-mail poruka i isplanirate ostatak tjedna. 

Neki će možda doći u napast odmah se uhvatiti u koštac s najvećim i najzahtjevnijim obavezama. No, to često nije dobra ideja jer ćete se samo izložiti većem stresu, a onda će biti još teže uhvatiti se u koštac s drugim obavezama. Zato prvo krenite s najlakšim zadacima koje možete obaviti brzo i jednostavno. Tako ćete imati osjećaj da ste ipak nešto napravili, a nećete se stresirati oko tih zadataka. 

Slika nije dostupna Kako smanjiti depresiju i tjeskobu? Na tjedan dana pauzirajte društvene mreže

Podsjetite se i zašto radite taj posao? Ako su vam se tijekom odmora promijenili prioriteti i imate osjećaj da taj posao nije više za vas, možda je vrijeme da potražite novi? Ili jednostavno da unutar tvrtke razmislite o novoj poziciji. Ako osjećate ispunjenje i zadovoljstvo poslom koji radite, bit će vam se lakše vratiti s odmora. 

Nemojte zaboraviti da imate i privatni život. Neki bi se mogli naći u situaciji da žele nadoknaditi sve što su "propustili" tijekom odmora, pa zapostave privatni život na uštrb poslovnih obaveza. No, "biti produktivan i uspješan nije suprotno od uživanja u životu i vremena za oporavak". Ako ne ide drugačije, stavite na papir koje vas poslovne obaveze, a koje privatne očekuju i pokušajte napraviti raspored u kojem će obje strane vašeg života biti zadovoljene. 

Pametni telefon, ilustracija Zanimljivo otkriće: Korištenje privatnog telefona na poslu je - dobro za nas?

I na kraju, nemojte biti ljubomorni na kolege koji su upravo otišli na godišnji odmor. Doći će ponovno i vaše vrijeme. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti