Zanimljivo otkriće: Korištenje privatnog telefona na poslu je - dobro za nas?

Tvrtke koje brane korištenje privatnih telefona tijekom radnog vremena vjerojatno si rade više štete nego koristi, zaključili su istraživači.

Hina | 10.01.2024. / 10:59

Pametni telefon, ilustracija (Foto: Getty Images)

Pregledavanje društvenih mreža na privatnom telefonu, rezerviranje letova, čak i slanje brzog odgovora s palcem gore u aplikaciji za slanje poruka, to je sve obično nepovezano s poslom koji biste trebali raditi.

Neke tvrtke na privatne pametne telefone gledaju kao na nešto što ometa posao, čak tjeraju radnike da svoje uređaje ostave u ormariću prije ulaska u ured ili trgovinu.

iPhone Porast potražnje za premium telefonima: Nekima su statusni simboli, a jedan brend je daleko ispred svih

Ali takve vrste zabrana mogle bi biti kontraproduktivne, prema australskim i irskim znanstvenicima, koji kažu da korištenje privatnih telefona na poslu ne utječe na produktivnost i čak može smanjiti stres.

Tim Sveučilišta Galway i Sveučilišta Melbourne proveo je godinu dana prateći 40 zaposlenika kojima je bilo dopušteno koristiti privatne telefone u europskoj podružnici neimenovane globalne farmaceutske tvrtke.

Tim je to usporedio s drugom skupinom ispitanika koji nisu smjeli koristiti svoje telefone dok su bili na poslu.

Otkrili su da oni koji koriste privatne telefone nisu imali ništa lošije radne rezultate od kolega koji ih nisu koristili i da se problemi koji proizlaze iz preklapanja posla i privatnog života smanjuju kad se ukine zabrana korištenja privatnih pametnih telefona na radnom mjestu u svrhe nevezane uz posao.

Malware Korisnicima Androida prijeti novi malware: Ovo nikada ne smijete raditi

Radnici obuhvaćeni istraživanjem ranije su se žalili na restriktivan pristup tvrtke prema korištenju osobnih telefona, koji datira iz 1990-ih, rekavši da se osjećaju isključeno.

Podržali su ih neki članovi menadžerskog tima koji su ocijenili ograničenja kao tehnofobna, a i u neskladu s pravilima u drugim podružnicama iste tvrtke.

Menadžeri moraju shvatiti neželjene posljedice prisilne zabrane privatnih pametnih telefona, rekao je Eoin Whelan sa Sveučilišta Galway.

Sprječavanje upotrebe telefona na radnom mjestu može povećati sukob između poslovnog i privatnog života, što zauzvrat ima znatne implikacije na radni učinak, zadovoljstvo poslom, izostanak s posla, namjere promjene, kao i opću dobrobit, dodao je Whelan.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti