Vukovarski gimnazijalci odnijeli pobjedu na Arduino Day Community Challenge-u održanom u Milanu

Šaljemo poruku da tehnologija i dobra ideja ne poznaju granice!, poručuju iz Vukovara.

Martina Čizmić | 18.03.2019. / 09:02

Vukovarski gimnazijalci s mentorima (Foto: Sanja Pavlović Šijanović/Gimnazija Vukovar)

Pobjedom na Arduino Day Community Challenge-u 2019. održanom u Milanu, vukovarski gimnazijalci impresionirali cijeli svijet svojim Arduino projektom Pametni grad - Vukovar.

Arduino Day globalni je događaj kojim se u cijelom svijetu obilježava "rođendan" Arduina, organiziraju ga entuzijasti i udruge koje se bave ovom tehnologijom diljem svijeta. Ove je godine održan u Milanu, a sudjelovali su timovi iz više od 100 zemalja s čak 650 projekata. Prilika je to za globalno povezivanje entuzijasta, ljubitelja open source platforme i kreatora Arduino projekata, koji svojim rješenjima, izvedbama i kreativnošću potiču i pomiču granice inovatorstva u obrazovanju i cjelokupnom društvu.

Centralno događanje je Winners of the Arduino Day Community Challenge, na kojem se proglašavaju i nagrađuju najbolji projekti u zajednici koji mogu imati trajni učinak na globalni svijet i globalna događanja. Odabire se sedam pobjedničkih projekata po jedan u svakoj od sljedećih kategorija: društvene inovacije, obrazovanje, kućna automatizacija, okoliš i prostor, robotika, audio i vizualne umjetnosti i mala proizvodnja i startupovi.

Maketa Vukovar - pametni grad (Foto: Sanja Pavlović Šijanović/Gimnazija Vukovar)

Da Hrvatska u tom području ne zaostaje, pokazali su i učenici 3.c razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja Gimnazije Vukovar: Matija Hardi, Ivan Kolar, Marko Macura i Matko Gašparić, vođeni svojim profesorima mentorima Davorom Šijanovićem i Sanjom Pavlović Šijanović.

Naš projekt Pametni grad – Vukovar: Our view of smart living, prijavili smo u kategoriji Obrazovanje, želeći pokazati kako mislimo i djelujemo ne samo lokalno, već i globalno te kako škola nije samo učionička nastava već je i škola za život koja svoje učenike priprema za cjeloživotno učenje koje se nameće kao nužni preduvjet uspješnog djelovanja u budućem društvu znanja kako bi svojim učenicima osigurala dobru startnu poziciju za ravnopravno pozicioniranje u utrci za globalno tržište rada, pojasnila je profesorica Pavlović Šijanović.

Projekt je proglašen pobjednikom u kategoriji obrazovanje, no tim iz Vukovara nije imao dovoljno sredstava da osobno ode u Milano i predstavi svoj projekt.

Morali smo brzo prionuti izradi jednominutnog video zapisa kojim ćemo putem live streaminga predstaviti naš projekt, a koji će potom biti emitiran putem Arduino početne stranice, YouTubea i Facebooka, dodaje profesorica Pavlović Šijanović.


Ponosni smo na to što je naš projekt prepoznat i kao takav proglašen najboljim u kategoriji Obrazovanje. Načelo "misli globalno, djeluj lokalno" postaje sve važnije u doba globalizacije a zahvaljujući dosezima IKT-a uspostavlja se i održava dinamička kultura dijaloga, razmjena znanja i iskustava, stječu poznanstva, otvaraju poslovne prilike a sve sa ciljem stvaranja uvjeta za poboljšanje kvalitete života za sve dionike zajednice. Vjerujemo da će naš projekt, prepoznat u svijetu, „oživjeti“ i u našem gradu.
Iza našeg uspjeha stoji dugo vrijeme pripreme, edukacije i ustrajnosti,
dodaje profesorica Pavlović Šijanović.

Ovaj je uspjeh kruna rada profesora i učenika. Nakon što su uporno učili o programiranju i korištenju Arduina, sudjelovali u različitim projektima, prijavili su se i na natječaj Hrvatskog Telekoma Generacija Next. Osigurali su šest edukacijskih Arduino IoT kompleta, mobilni bežični router za spajanje projekata na Internet SIM karticom i 3.000,00 kn za potrebe projekta.

I tako, korak po korak, osnažili smo se i upustili u novu pustolovinu pod nazivom Arduino Day Community Challenge. Pobjedom u kategoriji Djeca i obrazovanje, šaljemo poruku da tehnologija i dobra ideja ne poznaju granice! Iako smo mali grad i mala škola, svojim trudom, entuzijazmom i radom pokazali smo da smo spremni za velike stvari! Iznimno smo ponosni na uspjeh naših učenika koji su cijelom svijetu dostojno prezentirali Republiku Hrvatsku i grad na Dunavu, ističe na kraju profesorica Pavlović Šijanović.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti