WhatsApp uveo novu promjenu koja će korisnicima omogućiti vrlo korisnu stvar

Meta odgovara na EU-ov Zakon o digitalnim tržištima velikom nadogradnjom WhatsAppa s međuplatformskim porukama, signalizirajući promjenu u dinamici tehnološke industrije.

Branimir Vorša | 11.09.2023. / 15:36

WhatsApp (Foto: Afp)

Meta se priprema predstaviti novu verziju WhatsAppa, koja omogućuje razmjenu poruka na više platformi. Taj novitet na WhatsAppu potaknut je Zakonom o digitalnim tržištima (DMA) Europske unije, čiji je cilj uklanjanje tehnoloških monopola, što utječe na tvrtke poput Mete, Googlea i Applea.

Stroža pravila za tehnološke divove Velike promjene za Instagram, Facebook, Tik Tok: Novi zakon sa sobom nosi rigorozne kazne

Europska komisija označila je Metu kao takozvanog "vratara", što je dovelo do promjena u funkcionalnosti WhatsAppa. Prema WABetaInfo, pouzdanom analitičaru aplikacija, Meta aktivno razvija WhatsApp kako bi olakšala razmjenu poruka na više platformi. Ta se značajka već može pronaći u najnovijoj beta verziji WhatsAppa za Android, odnosno verziji 2.23.19.8.

Uključivanje Mete na popis "vratara" od strane Europske komisije dio je napora da se spriječi da te tvrtke nameću nepravedne uvjete korisnicima. Zbog toga, tvrtke na popisu moraju omogućiti aplikacijama za razmjenu poruka povezivanje s drugim uslugama, uključujući trgovine aplikacija trećih strana.

Zakon o digitalnim tržištima Europske komisije nastoji osigurati otvorenost ključnih digitalnih usluga, što dovodi do značajnih posljedica za tehnološke divove diljem svijeta. Tvrtke kao što su Apple, Google, Meta i ByteDance (matična tvrtka TikToka) suočit će se potencijalno sa značajnim sankcijama i regulatornim promjenama.

Slika nije dostupna EK imenovala šest digitalnih "nadzornika pristupa" na koje se odnose stroži propisi

Apple, kao odgovor na nova pravila, zadržava svoj fokus na iMessage i ne planira usvojiti RCS, univerzalni sustav za razmjenu poruka koji koristi Googleova aplikacija Messages.

Meta također radi prilagodbe kako bi bila u skladu s navedenim europskim zakonom. Iako se detalji temelje na tvrdnjama analitičara i beta verziji aplikacije, Meta je predana daljnjem razvoju WhatsAppa kako bi se uskladila s propisima Europske unije.

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti