Velike promjene za Instagram, Facebook, Tik Tok: Novi zakon sa sobom nosi rigorozne kazne

Od sada će tehnološki divovi poput Mete, Tik Toka ili Googlea morati raditi po strožim pravilima - tako bi se mogao sumirati potez Europske unije. Donijela je akt o digitalnim uslugama kojima želi uvesti reda u internetski prostor. O njega se baš nitko ne želi ogriješiti, ma kako veliki bili, jer su kazne - drakonske. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

DNEVNIK.hr | 26.08.2023. / 21:06

Instagram, Facebook, Tik Tok - baš svi u online prostoru moraju igrati po pravilima. Za početak, Bruxelles želi zaštititi djecu. I to od ciljanog oglašavanja.

Korisnicima mreže šesto izbacuju sadržaje o kojima pričaju ili koje pretažuju.  Baš ovim zakonom tome žele stati na kraj. A oni koje živciraju raznorazne objave stranica koje nisu zapratili, došli su na svoje.

Pametni telefon Nova pravila EU-a promijenit će način na koji koristimo Facebook, TikTok i druge popularne platforme

Ako vi ne želite da vam FB ili Instagram prikazuje ono što njihov algoritam želi da prikaže, vi to možete isključiti. Znači, osobe koje pratite, grupe, stranice koje pratite, prikazivat će vam se samo taj sadržaj i ništa drugo, objasnio je novinar portala Zimo Hrvoje Jurman.

Ideja je i da se lakše prijavljuje objava, video ili komentar koji krši zakon ili pravila platforme. Zabranjuje se i ciljano oglašavanje bazirano na seksualnoj orijentaciji, vjeri i političkim uvjerenjima. Bruxelles želi i da platforme budu transparentnije.

Koje mreže već uvode neke od tih promjena i kolika bi kazna mogla očekivati one koji se ne budu pridržavali zakona te kakve su rekacije građana - saznajte u videoprilogu.
 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti