Svemirska letjelica ponovno je na Mjesecu. Povijesni uspjeh ovaj put ostvarila je Indija. Kao tek četvrta zemlja pridružila se Americi, Rusiji i Kini koje su meko spustile svemirsku letjelicu bez ljudske posade na Zemljin prirodni satelit.

Zašto svemirske sile jure prema Mjesečevom južnom polu, reporterka Dnevnika Nove TV Sara Tomašković odgovore je potražila kod astronoma Ante Radonića.

Fotografije Mjeseca koje je napravila Chandrayaan-3 VIDEO Povijesni pothvat Indije! Letjelica slijeće na Mjesec, pogledajte spektakularne snimke

Cijelo to područje ima jedan veliki potencijal, kaže Radonić. Sve svemirske slike računaju da će jednoga dana raditi bazu na Mjesecu, kao što danas postoje baze na Antarktici, svi oni računaju na baze u polarnom području. Ovdje se letjelica spustila 20 stupnjeva dalje od pola, na području gdje ima dosta vodenog leda, no nitko ne zna koliko će oni naći leda po kubičnom metru, taj led je mogao doći pomoću meteorida ili pomoću kometa, ali postoje i vječne sjene gdje se uvijek vodeni led mogao sačuvati i gdje nikada nije dolazilo sunce.

Radonić ističe važnost takvog leda. Taj led možete koristiti da imate vodu za piće, da imate kisik za disanje, da imate i kisik i vodik kao gorivo za letjelice i to je najvažniji resurs za buduća istraživanja koja će se u sljedećem desetljeću raditi na Mjesecu, a na to jako računaju Amerikanci, Europljani, Kinezi, Rusi.

Slijetanje letjelice Chandrayaan-3 na Mjesec Indiji stižu čestitke iz cijelog svijeta: Ovo istraživanje važno je za cijelo čovječanstvo

Astronom objašnjava i kako se tu radi svojevrsna Mjesečeva ekonomija. Takva istraživanja uvijek daju poticaj razvoju industrije u zemlji koja radi na tim projektima. Već imamo mnogo različitih tvrtki koje rade na istraživanju i slanju instrumenata i gradnji budućih struktura na mjesecu. Konkretno Kina misli za pet godina raditi prve eksperimente s 3D printanjem na bazi materijala koji će naći na Mjesecu, da bi se uvjerila da bi se uvjerila da će kasnije moći graditi baze u koje će jednoga dana doći ljudi. Kinezi računaju da se u roku sedam godina spuste na Mjesec, Amerikanci to žele napraviti 2026. godine, prema tome, ljudi se vraćaju na Mjesec i shodno tome rade se moguće pripreme, zaključuje Radonić.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju