Pad na Mjesecu: Rusija pokušala vratiti imidž svemirske supersile pa neslavno završila

Pokušaj Rusije da povrati imidž svemirske supersile završio je neuspjehom. Letjelica Luna 25 pri pokušaju slijetanja na Mjesec otela se kontroli i srušila. Odavno izgubivši korak s SAD-om, Rusija se sada utrkuje s Indijom - i posrće.

DNEVNIK.hr | 20.08.2023. / 20:40

Galerija

Osim Ukrajine, ruske bespilotne letjelice počele su bombardirati i Mjesec. Automatska međuplanetarna stanica Luna 25 prekinula je svoje postojanje, što je rezultat njenog sudara s površinom Mjeseca. Specijalisti provode analizu situacije, suština je kratkog priopćenja svemirske agencije Roskosmos.

Još prije devet dana očekivanja su bila velika. Čini mi se da se nitko na svijetu nije uspio spustiti na tom mjestu. Nadam se da ćemo mi biti prvi. Naravno, ako nađemo vodu, otvaraju se vrlo ozbiljne perpsektive, rekao je šef Roskosmosa.

Ali - sovjetski dani ponosa i slave i nakon ove su havarije sve dalje od sadašnje ruske stvarnosti. Tijekom Hladnog rata 60-ih, Rusija - odnosno, Sovjetski Savez - bio je itekako važan igrač u istraživanju Mjeseca. Od tada, iz raznih razloga, nisu bili u stanju ostvariti takvu misiju, kazao je profesor povijesti na sveučilištu Fordham Asif Sadiqqi.

Druge sile u međuvremenu su to uspjele. Štoviše, dok se američke i kineske letjelice spuštaju na Mars, a oko njega operiraju europski i arapski strojevi, Rusija samostalno ne uspijeva izaći izvan Zemljine orbite.

Lansiranje Lune-25 Ruska svemirska letjelica ušla u Mjesečevu orbitu: "Luna-25 nije samo jedna misija, ona je dio puno šire ruske strategije"

Dio problema leži u nizu ekonomskih problema s kojima se Rusija suočava zbog sankcija. One su se zapravo počele uvoditi još prije invazije na Ukrajinu, u vrijeme aneksije Krima Zapadne sankcije zapriječile su Rusiji dostup k mikroelektoničkim komponentama visoke djelotvornosti, potrebna za svemirske letjelice
, pojašnjava stručnjak.

Ruska oporba, koja je danas rastjerana, poubijana ili pozatvarana, godinama je upozoravala na nekompetentno upravljanje programom koji je nekoć bio ponosom nacije, i nadom u znanost i bolje sutra. Putinov režim na emocionalnom planu često pribjegava podgrijavanju sovjetske juhe, ali planovi o povratku imdža negdašnje velesile udaraju o tlo. Što Mjeseca, što zemlje Ukrajine.

 Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti