Ruska svemirska letjelica ušla u Mjesečevu orbitu: "Luna-25 nije samo jedna misija, ona je dio puno šire ruske strategije"

Ruska lunarna letjelica ušla je u srijedu u Mjesečevu orbitu, što je velik korak prema ostvarenju ambicije Rusije da postane prva svemirska sila koja će izvesti meko slijetanje na južni pol jedinoga Zemljina prirodnog satelita u potrazi za smrznutom vodom.

Hina | 16.08.2023. / 16:24

Lansiranje Lune-25
Lansiranje Lune-25 (Foto: AFP PHOTO / RUSSIAN SPACE AGENCY ROSCOSMOS / HANDOUT)

Ruska lunarna letjelica ušla je u Mjesečevu orbitu te se Rusija tako približila tome da postane prva svemirska sila koja će izvesti meko slijetanje na južni pol jedinoga Zemljina prirodnog satelita u potrazi za smrznutom vodom.

Svemirska tvrtka Roskosmos izvijestila je da je svemirska sonda Luna-25 ušla u Mjesečevu orbitu u 11:57 po moskovskom vremenu ili 8:57 po srednjoeuropskom vremenu.

  Istraživanje mozga, ilustracija Iznenađujuće otkriće znanstvenika o dopaminu moglo bi objasniti opaku neurodegenerativnu bolest

Ruska svemirska sonda, koja je otprilike veličine manjeg automobila, teži oko 1800 kilograma i lansirana je prošli petak iz svemirske luke Vostočni. Trebala bi obavljati istraživanja na Mjesečevu južnom polu oko godinu dana.

U tom su području znanstvenici NASA-e i ostalih svemirskih agencija u posljednjih nekoliko godina otkrili tragove smrznute vode u kraterima.

Postojanje vode na Mjesecu važno je za velike svemirske sile jer bi omogućilo dulji boravak ljudi ondje, a to bi pak omogućilo iskopavanje vrijednih lunarnih resursa.

Moskva je posljednji put poslala sondu Lunu-24 na Mjesec prije gotovo pola stoljeća, početkom 1976. godine kada je Rusija još bila dio Sovjetskog Saveza, rekao je Anatolij Zak, osnivač www.RussianSpaceWeb.com koji prati ruske svemirske programe.

Ulazak u Mjesečevu orbitu apsolutno je ključan za uspjeh ovoga projekta, rekao je Reutersu, ponovivši da se ovo događa prvi put u postsovjetskom razdoblju.

  Vrućina, ilustracija Srušen još jedan rekord na Mediteranu: Izmjereno rekordnih 49,5 stupnjeva Celzija

Neki ovo nazivaju drugom lunarnom utrkom pa je vrlo važno da Rusija nastavi s ovim programom. Luna-25 nije samo jedna misija, već dio puno šire ruske strategije koja se proteže 10 godina u budućnost.

Luna-25 dio je ruskoga lunarnog programa kojim je predviđena izgradnja svemirske postaje na Mjesecu do 2040. godine.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti