Galerija

Troje putnika - Jon Goodwin (80), Keisha Schahaff (46) i njezina kći Anastatia Mayers (18) - proveli su nekoliko minuta u svemiru, odakle su se mogli diviti zakrivljenosti Zemlje i kratko lebdjeti u bestežinskom stanju, pokazuje videoprijenos kompanije.

Twitter Jedinstvena prilika za sve fanove: Musk rasprodaje Twitter

Ova misija nazvana Galactic 02 je drugi komercijalni let kompanije, nakon prvog, realiziranog krajem lipnja. Golemi zrakoplov-nosač poletio je s konvencionalne piste u Novom Meksiku i nakon faze uspona lansirao letjelicu na raketni pogon koja sliči na veliki privatni zrakoplov.

Potonji je zatim uključio svoj motor i ubrzavao vertikalno dok nije premašio visinu od 80 km - što američka vojska smatra granicom od koje počinje svemir. Letjelica je dosegnula visinu od 88 km, rekao je komentator izravnog videoprijenosa.

Brod se ubrzo počeo spuštati lebdeći, a zatim je sletio na istu pistu. Keisha Schahaff i njezina kći Anastatia Mayers s Kariba osvojile su kartu na natjecanju koje je organizirao Virgin Galactic.

Slika nije dostupna Važna odluka: Hoće li robotaksiji moći voziti ulicama grada u svako doba dana?

Treći putnik, Britanac Jon Goodwin sudjelovao je na Olimpijskim igrama 1972. Boluje od Parkinsonove bolesti i druga je osoba s tom bolešću koja je bila u svemiru. Iako mu je 80 godina, nije najstariji putnik. Taj naslov pripada Williamu Shatneru, devedesetogodišnjaku.

Oko 800 klijenata kupilo je kartu za putovanje u svemir po cijeni koja je isprva bila od 200.000 do 250.000 dolara, a poslije je porasla na 450.000.

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju