Indijska svemirska agencija uspješno je spustila svemirsku letjelicu na Mjesečev južni pol te tako započela misiju koja bi mogla unaprijediti indijske svemirske ambicije i proširiti znanje o lunarnom vodenom ledu, potencijalno jednom od najvrjednijih Mjesečevih resursa.

Evo što se zna o prisutnosti smrznute vode na Mjesecu – i zašto je svemirske agencije i privatne tvrtke vide kao ključ za kolonizaciju, rudarenje i potencijalne misije na Mars.

Fotografije Mjeseca koje je napravila Chandrayaan-3 Uspjeli su! Indija je postala četvrta zemlja koja je sigurno spustila letjelicu na Mjesec

Kako su znanstvenici pronašli vodu na Mjesecu?

Još 1960-ih, prije prvog slijetanja Apolla, znanstvenici su nagađali da bi voda mogla postojati na Mjesecu. Uzorci koje je posada Apolla vratila na analizu kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih činili su se suhima.

Godine 2008. istraživači Sveučilišta Brown ponovno su pregledali te lunarne uzorke s novom tehnologijom i pronašli vodik unutar sićušnih zrnaca vulkanskog stakla. Godine 2009. NASA-in instrument na sondi Chandrayaan-1 Indijske organizacije za svemirska istraživanja otkrio je vodu na površini Mjeseca.

Iste godine druga NASA-ina sonda koja je pogodila južni pol pronašla je vodeni led ispod površine Mjeseca. Ranija NASA-ina misija, Lunar Prospector iz 1998., pronašla je dokaze da je najveća koncentracija vodenog leda u zasjenjenim kraterima južnog pola.

Zašto je voda na Mjesecu važna?

Znanstvenici su zainteresirani za džepove drevnog vodenog leda jer bi mogli pružiti podatke o lunarnim vulkanima, materijalu koji su kometi i asteroidi dopremili na Zemlju i podrijetlu oceana.

Ako vodeni led postoji u dovoljnim količinama, mogao bi biti izvor pitke vode za istraživanje Mjeseca i mogao bi pomoći u hlađenju opreme.

Također se može razgraditi za proizvodnju vodika za gorivo i kisika za disanje, podržavajući misije na Mars ili lunarno rudarenje.

Ugovor Ujedinjenih naroda o svemiru iz 1967. zabranjuje bilo kojoj naciji da polaže pravo na vlasništvo nad Mjesecom. Ne postoji odredba koja bi zaustavila komercijalno poslovanje.

Napori pod vodstvom SAD-a da se uspostavi skup načela za istraživanje Mjeseca i korištenje njegovih resursa, Artemis Accords, imaju 27 potpisnika. Kina i Rusija nisu potpisale.

Mjesec Svemirska utrka već dugo traje, a sad je počela i ona za svemirske resurse

Mjesečev južni pol posebno je nedostupan

Raniji pokušaji slijetanja na Mjesečev južni pol su propali. Ruska letjelica Luna-25 ovog je tjedna trebala sletjeti na južni pol, ali se otela kontroli pri prilazu i srušila se u nedjelju. Južni pol - daleko od ekvatorijalnog područja koje su ciljale prethodne misije, uključujući slijetanje Apolla s posadom - pun je kratera i dubokih rovova.

ISRO-ova misija Chandrayaan-3 uspješno je sletjela, nakon što prethodna indijska misija 2019. godine nije uspjela sigurno sletjeti blizu područja koje je ciljao Chandrayaan-3.

Neuspjeh ruske astronomije, ilustracija - 1 Rusija pokušala vratiti imidž svemirske supersile pa neslavno završila: "Dio problema leži u ekonomiji"

I Sjedinjene Države i Kina planirale su misije na južni pol.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju