WHO je spreman pomoći ubrzati hitno odobrenje ruskog cjepiva Sputnik V

Svjetska zdravstvena organizacija spremna je pružiti pomoć u ubrzanju procesa odobrenja ruskog cjepiva protiv COVID-19, Sputnik V, za hitnu uporabu na globalnoj razini.

B.V./ Hina | 14.01.2021. / 15:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nekoliko cjepiva, uključujući Sputnik V, trenutno su u stanju procjene i predaje podataka... WHO se raduje mogućnosti pružanja potrebne pomoći u ubrzavanju tih procedura, rekao je Oleg Benes, tehničar za imunizaciju u WHO-u za Europu tijekom brifinga za ruske novinare.

WHO je ranije rekao da očekuje da cjelokupni podaci o cjepivu Sputnik V budu podneseni do siječnja, kako bi se rusko cjepivo protiv COVID-19 moglo naći na listi cjepiva za globalnu hitnu uporabu.

Benes je dodao i da WHO razmatra opciju međunarodnih certifikata za cijepljene osobe.

Pojavom sigurnih i učinkovitih cjepiva, WHO proučava probleme vezane za cijepljenje međunarodnih putnika, pojasnio je.

U međuvremenu iz Rusije najavljuju i traženje odobrenja u EU.

Rusija će u veljači podnijeti službenu aplikaciju kako bi dobila odobrenje Europske unije za svoje cjepivo protiv koronavirusa Sputnjik V, najavio je u četvrtak čelnik Ruskog fonda za izravna ulaganja (RDIF).

Recenzirani rezultati cjepiva bit će objavljeni uskoro i pokazat će njegovu visoku učinkovitost, kazao je čelnik fonda Kiril Dmitriev za Reuters.

Po njegovim riječima, Sputnjik V proizvodit će se u sedam zemalja. Očekuje se da će regulatorne agencije devet zemalja tijekom siječnja dati odobrenje da rusko cjepivo uđe u domaću upotrebu u tim zemljama, dodao je Dmitriev. Cjepivo je već do sada odobreno u Argentini, Bjelorusiji, Srbiji i još nekim zemljama.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti