U Europi je više od dva milijuna ljudi u 53 zemlje koje su članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) umrlo od posljedica zaraze koronavirusom, objavila je ta organizacija u četvrtak.

WHO je taj broj nazvao "poražavajućim", ali je rekao da je ta brojka vjerojatno tek dio smrtnih slučajeva uzrokovanih izravno COVID-19 i neizravnim učincima pandemije tijekom dvije godine.

Iako opada broj slučajeva, još uvijek je previsok, objavio je u četvrtak regionalni ured WHO-a u Kopenhagenu.

Koronavirus je "još uvijek virus ubojica, posebno za necijepljene i klinički ranjive", navodi se u priopćenju.

Slika nije dostupna WHO upozorio: Svijet je tek na polovici pandemije koronavirusa

Europska regija WHO-a proteže se od Grenlanda do ruskih pacifičkih obala, i uključuje zemlje srednje Azije zajedno sa zemljama poput Turske i Ukrajine.

Prema podacima agencije Reuters od četvrtka Sjedinjene Američke Države dosad su zabilježile više od milijun smrtnih slučajeva od COVID-19, čime je ta nekada nezamisliva prijelomnica prijeđena otprilike dvije godine nakon prve pojave ove bolesti u SAD-u.

Sa 6,7 milijuna potvrđenih smrti na globalnoj razini, nema puno mjesta na svijetu koja ova bolest nije poharala.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, stvarni broj žrtava - koji uključuje one koji su umrli od posljedica komplikacija COVID-19 kao i one koji su umrli od neizravnih posljedica izbijanja pandemije - vjerojatno je bliži razini od 15 milijuna.

Iako se do sada svijet većinom počeo vraćati na "staro normalno", znanstvenici već rade na novoj buster dozi jer virus nastavlja mutirati.

Ni u kojem slučaju nije gotovo, kazao je nedavno glavni medicinski savjetnik predsjednika Joea Bidena Anthony Fauci. Još uvijek se nalazimo u globalnoj pandemiji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju