WHO objavio: Sva odobrena cjepiva protiv COVID-19 učinkovita su protiv svih varijanti virusa, zasad

Unatoč pozitivnim pomacima iz WHO upozoravaju kako pandemija nije gotova i treba ostati na oprezu.

Hina | 20.05.2021. / 12:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Cjepiva protiv COVID-19 koja su odobrena i dostupna za sada su učinkovita protiv "svih varijanti virusa", poručila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), pozivajući da se i dalje poštuju mjere opreza.

Iako se zdravstvena situacija u Europi poboljšava, međunarodna putovanja treba i dalje izbjegavati jer prijetnja i dalje postoji, kao i nove nepoznanice, upozorio je Hans Kluge, direktor WHO-a za Europu, osobito kad je riječ o novoj zabrinjavajućoj varijanti koja je prvi put otkrivena u Indiji, a potom je potvrđena u polovici od 50-ak zemalja u tom području.

To je prijetnja puna nepoznanica, upozorila je Catherine Smallwood, zadužena za krizne situacije pri WHO-ovu uredu za Europu. Pandemija nije gotova.

Po podacima WHO-a, u cijeloj regiji koja pokriva dio središnje Azije, broj novozaraženih pao je za 60 posto za mjesec dana, s 1,7 milijuna sredinom travnja na 685.000 prošli tjedan.

Idemo u dobrom smjeru, ali moramo ostati oprezni... povećanje mobilnosti, fizičke interakcije i okupljanja mogu dovesti do povećanja transmisije u Europi, rekao je regionalni direktor, napominjući da esencijalna putovanja ostaju dopuštena.

Osim toga, ublažavanje mjera socijalnog distanciranja mora pratiti jačanje napora koji se odnose na testiranje, praćenje kontakata, sekvenciranje varijanti virusa i cijepljenje.

Ne postoji nulti rizik, rekao je Kluge. Cjepiva su možda svjetlo na kraju tunela, ali ne smijemo dopustiti da nas to svjetlo zaslijepi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti