WHO radi na analizi dviju novih podvarijanta omikrona

Svjetska zdravstvena organizacija u ponedjeljak je objavila da prati nekoliko desetaka slučajeva dviju novih podvarijanti visoko prenosivog soja koronavirusa, omikrona, nastojeći procijeniti jesu li zarazniji ili opasniji od prethodnih.

Hina | 12.04.2022. / 14:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U priopćenju stoji da je WHO stavio BA.4 i BA.5, sestrinske varijante izvorne varijante omikrona BA.1 na popis za praćenje.

Već se prate BA.1 i BA.2, trenutačno globalno dominantne, kao i BA.1.1 i BA.3.

Slika nije dostupna Britanska studija otkrila zanimljive razlike između zaraze deltom i omikronom

WHO je objavio da ih je počeo pratiti zbog novih mutacija koje treba dodatno proučiti da bi se shvatio njihov utjecaj na imunološki potencijal izbjegavanja.

Poznato je da virusi mutiraju cijelo vrijeme, no samo neke mutacije utječu na sposobnost njihova širenja ili izbjegavanja prethodnog imuniteta nastalog cijepljenjem ili prirodnom infekcijom, ili na težinu bolesti koju uzrokuju.

Primjerice, BA.2 trenutačno čini gotovo 94 posto svih sekvencioniranih slučajeva i prenosiviji je od svojih 'braće i sestara', no dosadašnji dokazi upućuju na to da ne postoji veća vjerojatnost od razvoja težeg oblika bolesti.

Po podacima kojima raspolaže WHO, u globalnoj bazi podataka GISAID dosad je prijavljeno samo nekoliko desetaka slučajeva podvarijanti BA.4 i BA.5.

Britanska agencija za zdravstvenu sigurnost prošli je tjedan izvijestila da je BA.4 otkriven u Južnoafričkoj Republici, Danskoj, Bocvani, Škotskoj i Engleskoj, u razdoblju od 10. siječnja do 30. ožujka.

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili da je moguće dvaput se zaraziti omikronom

Svi slučajevi BA.5 otkriveni su u Južnoafričkoj Republici prošli tjedan, no početkom ovog tjedna ministarstvo zdravstva Bocvane je izvijestilo da je identificiralo četiri slučaja podvarijante BA.4 i BA.5 među ljudima u dobi od 30 do 50 godina koji su bili u potpunosti cijepljeni.

Svi oboljeli imaju blaže simptome bolesti. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti