WHO želi biti spreman: Okupljaju najbolje znanstvene umove za borbu protiv novih potencijalnih epidemija

WHO želi biti spreman za sljedeći prijenos patogena sa životinje na čovjeka.

Hina | 21.08.2021. / 08:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u petak da traži najbolje znanstvene umove koji će istraživati nove patogene sposobne za prijelaz sa životinja na čovjeka i izazivanje nove pandemije.

WHO je vrhunske znanstvenike pozvao da apliciraju za članstvo u panelu koji će se službeno zvati Znanstvena savjetnička skupina za porijeklo novih patogena.

Trebaju nam najbolji umovi, kazala je Maria van Kerkhove, čelnica Odjela WHO-a za nove bolesti i zoonoze.

Panel će se sastojati od 25 stručnjaka i očekuje se da će se krajem rujna prvi put virtualno sastati.

U posljednjih 20 godina imali smo mnogo takvih patogena, SARS, MERS, različite ptičje gripe, ziku i, naravno, SARS-CoV-2, rekla je Van Kerkhove.

Van Kerkhove, američka epidemiologinja koja je prva stručnjakinja WHO-a za COVID-19, prisjetila se kako je bilo potrebno više od godine da se otkrije da su jednogrbe deve bile posrednik u prijelazu Bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) na čovjeka.

Novi panel će sastaviti globalni okvir za proučavanje životinja, ljudi, hrane, okoliša, biosigurnosti i protokola za laboratorijska postupanja kad se pojavi novi patogen, rekla je.

Želimo biti sigurni da imamo adekvatan tehnički i znanstveni okvir za idući put.. jer će ga biti, naglasila je.

Panel će uz to razmotriti napredak na proučavanju porijekla virusa SARS-CoV-2 koji se pojavio u Kini krajem pretprošle godine.

Tim stručnjaka WHO-a i kineski znanstvenici zajednički su utvrdili u ožujku da je taj virus sa šišmiša prešao na čovjeka preko druge životinje koja je bila posrednik, ali su o tome potrebna dodatna istraživanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti