Windows 10 Anniversary Update "ugasio" milijune kamera diljem svijeta

Prva velika nadogradnja Windows 10 operativnog sustava mnogim je korisnicima izazvala probleme s kamerama

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 22.08.2016. / 07:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hoće li Windows 10 postati najpopularniji operativni sustav na svijetu, što je u konačnici jedini cilj Microsofta, pitanje je na koje svi traže odgovor. A odgovor je, vrlo vjerojatno - pozitivan - jer u Redmondu čine sve što je u njihovoj moći da Windows 10 "naguraju" na što je više moguće računala, kako bi ispunili svoj cilj. Objektivno, puno je važnije pitanje je li Windows 10 već sada najbolji operativni sustav Microsofta, na što će mnogi odgovoriti kako nije. Naravno da bi se donijela adekvatna (pr)ocjena potrebno je vrijeme, a prošlo je nešto više od godinu dana otkako je Windows 10 i službeno predstavljen na tržištu. Ono što je problematično jest prva veća nadogradnja, nazvana Windows 10 Anniversary Update (verzija 1607) koja je milijune korisnika diljem svijeta ostavila "u mraku". 

Naime, nakon što su instalirati navedenu nadogradnju, korisnici su počeli prijavljivati problema s korištenjem njihovih USB kamera, koje su se jednostavno "smrzavale" nakon otprilike minute korištenja i to najvše kod korištenja aplikacije Skype. Nakon što su shvatili da nisu usamljeni, dapače, da je riječ gotovo u pravilu i da ovaj neugodni problem imaju milijuni, nezadovoljni korisnici počeli su se javljati Microsoftu. Misterij je razriješen vrlo brzo, ali ne od strane stručnjaka iz Redmonda, nego entuzijasta koji su sami istraživali i došli do zaključka u čemu je problem. Windows je "anulirao" mogućnost korištenja MJPEG i H.264 enkodiranja video datoteka i ostavio samo mogućnost YUY2 enkodiranja preko USB konekcije. A kako većina USB kamera koristi upravo MJPEG i H.264 dolazi do "rušenja" Skypea zbog nemogućnosti korištenja kamere.

Naravno, nije riječ samo o Skype aplikaciju, brojni nezadovoljni korisnici koji se bave live streamingom ili objavljuju tutorijale, vlogove i slično, a pritom koriste USB kamere na svojim računalima, ako su instalirati Windows Anniversary Update više ne mogu koristiti svoje kamere. Iz Microsofta su najavili kako će rješenje ovog vrlo neugodnog problema ispraviti  tijekom rujna...  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti