Windows 10 u džepu: Upoznajte nove Microsoftove telefone

Microsoft je sinoć predstavio dva nova top modela pametnih telefona – Lumiju 950 i 950 XL, prve telefone koje pokreće operativni sustav Windows 10

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.10.2015. / 08:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Nakon što je Microsoft krajem srpnja počeo s distribucijom nove verzije Windowsa 10 za osobna računala i tablete, iz ove su kompanije najavili kako će ova verzija operativnog sustava za pametne telefone biti dostupna do kraja ove godine. Jučer su na konferenciji na kojoj su najavili svoje prvo prijenosno računalo, predstavili i prve pametne telefone koje rade na Windows 10 operativnom sustavu te je riječ o najjačim Windows telefonima do sada.

Kao i brojne druge kompanije poput Applea i Googlea, i u Microsoftu su se odlučili na 'strategiju dva uređaja', odnosno predstavili su jedan klasičan model i jedan phablet. 'Željeli smo staviti Windowse u vaše džepove', rekao je na konferenciji u New Yorku Panos Panay iz Microsofta i dodao kako se nove Lumije zaista počinju 'ponašati kao osobna računala' Model Lumia 950 dolazi s ekranom dijagonale 5,2 inča rezolucije 1,440x2,560 piksela, dok phablet Lumia 950 XL ima ekran dijagonale 5,7 inča iste rezolucije.

Oba modela krase snažni procesori (model 950 radi na šestojezgrenom Snapdragon 808 procesoru, a XL model na osmojezgrenom Snapdragonu 810), imaju 3GB RAM-a i 32GB memorije za pohranu podataka koji se dodatno mogu proširiti microSD memorijskim karticama. Također, obje nove Lumije imaju i podršku za Qi bežično punjenje tako da će se njihove baterije moći puniti postavljanjem na površinu za punjenje te ih se neće morati povezivati s kablovima. Rezolucija kamere na oba modela iznosi 20MP i dolaze s optičkom stabilizacijom slike, a prema Panayu, kamere snimaju 'nevjerojatne fotografije' u uvjetima slabijeg osvjetljenja, dok se za ljubitelje selfija s prednje stane nalazi kamera rezolucije 5MP.

Novi Microsoftovi telefoni s Windowsima 10 dolaze s glasovnim asistentom Cortanom, Officeom, Skypeom i Continuum tehnologijom, a zanimljiva je i opcija otključavanja telefona prepoznavanjem lica. Također, moguće je i povezati Windows 10 telefone s monitorima računala te ih koristiti kao osobna računala - upravo je na to mislio Panay rekavši kako se telefoni počinju ponašati kao klasična računala. Cijena manjeg modela iznosi 549 dolara, a Lumije 950 XL 650 dolara, a na američkom tržištu pojavit će se tijekom sljedećeg mjeseca. Ova dva telefona prvi su modeli koji će raditi na Windowsima 10, dok bi nova verzija operativnog sustava vlasnicima trenutnih Windows telefona trebala postati dostupna krajem prosinca.

Izvor: Microsoft 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti