Windows XP po prvi puta u povijesti pao ispod 25% udjela na tržištu

I službeno umirovljeni (osim u rijetkim slučajevima) operativni sustav koji je godinama bio perjanica Microsofta više ne drži najmanje četvrtinu udjela svih operativnih sustava, ali unatoč tome najnovija izdanja OS-a iz Redmonda nisu zabilježila rast.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 03.08.2014. / 09:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

I službeno umirovljeni (osim u rijetkim slučajevima) operativni sustav koji je godinama bio perjanica Microsofta više ne drži najmanje četvrtinu udjela svih operativnih sustava, ali unatoč tome najnovija izdanja OS-a iz Redmonda nisu zabilježila rast.

Podaci koje redovito prikuplja, analizira i objavljuje tvrtka Net Applications pokazuju da je prvi puta otkako je obustavljena podrška u travnju ove godine Windows XP zabilježio udio manji od 25% na globalnom tržištu operativnih sustava. U odnosu na posljednje izdanje statistike Windows XP je izgubio 0,49 postotna boda i s 25,31% udjela na tržištu pao je na 24,82%. Naravno, to nije nikakva očekivana vijest, dapače, ono što bi trebalo zabrinjavati Microsoft krije se u podacima vezanim za najnovije verzije njihovih operativnih sustava, Windows 8 i Windows 8.1 Kombinirano, ova su dva OS-a izgubila 0,6 postotnih bodova, jer su zajedno držali 12,45% dok su sada na 12,48%. Pojedinačno, Windows 8 je sa 5,93% pao na 5,92%, dok je Windows 8.1 sa 6,61% smanjio svoj tržišni udio na 6,56%.

Možda to nekome ne izgleda previše, ali sama činjenica da najnovije verzije gube udio na tržištu apsolutno je loša vijest za Microsoft, poglavito u svjetlu činjenice da je i operativni sustav kojega su se sami odrekli još uvijek nedodirljiv za Windows 8 i 8.1. Očigledno je kako korisnici jedinu zamjenu za Windows XP vide u Windows 7 OS-u koliko god Microsoft nastojao "natjerati" tržište da bolje prihvati obje verzije "osmice". Windows 7 je narastao za 0,67 postotnih bodova i sada je na 51,22%, dok je u posljednoj analizi bio na 50,55%. Ono što je najnevjerojatnije u cijeloj priči oko Microsoftovih OS-ova je spoznaja da je čak i omražena Vista uspjela "narasti", sa 2,95% na 3,05%, što je još samo jedan dokaz da Windows 8 i 8.1 nemaju nikakvu perspektivu.

Više nitko ne vjeruje kako će tržište kvalitetnije odreagirati na njih, odnosno bolje ih prihvatiti, pa su sve glasnija nagađanja da bi Microsoft mogao u produkciju pustiti Windows 9 verziju i ranije nego što je to planirano. Pitanje je samo što će "devetka" donijeti i može li napraviti rapidan pomak u odnosu na "osmicu". Usprkos padu Windowsa 8 i 8.1 Microsoft je i dalje apsolutno neprikosnoven na tržištu operativnih sustava, jer Appleov Mac OS X 10.9 je na 4,12%, Linux na 1,68%, svi ostali zajedno na 2,65%. Koliko god mu mnogi zamjerali štošta, očigledno je da će Microsoft sa svojim Windowsima, kakvi god bili, još dugo dominirati na tržištu. Samo, problem je što dominaciju nose "stariji", dok su "mlađi" ekstremno loši... 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti