Godinama je stanje na tržištu računalnih operativnih sustava bilo slično. Windows je držao udio od 85-90 posto, dok je na udaljenom drugom mjestu bio Appleov operativni sustav za Macove. Ostatak tržišta s minimalnim postotkom držali su Linux i Googleov operativni sustav za Chromebookove Chrome OS. No udio Chromea iz godine u godinu sve je veći. Ta su računala, koja su često jeftinija u odnosu na prijenosnike s Windowsima, namijenjena prvenstveno osnovnim računalnim operacijama poput surfanja, pisanja, društvenih mreža itd. pa su naročito idealna za učenike i studente koji na njima neće programirati, uređivati videozapise ili igrati igre, već će ih prvenstveno koristiti za edukaciju.

Vjerojatno i na krilima koronakrize, odnosno rada i učenja od kuće, prošle je godine zabilježen porast prodaje računala s Chrome OS-om, a prema analitičkoj kompaniji IDC, u 2020. prvi je puta udio Chromebookova premašio udio Appleovih Macova.

Iako je MacOS pao na treće mjesto na ovom popisu, treba naglasiti kako je Appleov operativni sustav povećao svoj udio na tržištu tijekom pandemične godine - sa 6,7 posto u 2019. na 7,5 posto. Udio Chrome OS-a prošle je godine skočio na više od deset posto (10,8 posto), dok je u 2019. iznosio 6,4 posto. Rast Chromebookova ponajviše odrazio na udio Microsoftova operativnog sustava koji je u 2020. zabilježio pad od skoro 5 posto. Naime, u 2019. operativni sustav Windows držao je 85,4 posto tržišta OS-a, da bi prošle godine pao na 80,5 posto.

Naravno, prošla je godina po mnogočemu bila posebna te će biti zanimljivo i dalje pratiti mogu li Appleov OS, a pogotovo Googleov operativni sustav nastaviti (malo po malo) uzimati udio Windowsima u čiji nastavak dominacije tijekom sljedećih godina ipak ne treba sumnjati.

Izvor: Geekwire