WMO: Rekordne vrijednosti stakleničkih plinova u atmosferi

Glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas kazao je da tako visoke koncentracije čestica nije bilo u otprilike tri do pet milijuna godina.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.11.2019. / 13:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Količina plinova koji zadržavaju toplinu u atmosferi tijekom prošle godine dosegnula je novi rekord, izvijestila je u ponedjeljak Svjetska meteorološka organizacija (WMO) sa sjedištem u Ženevi.

Koncentracija ugljikova dioksida (CO2), koji se smatra najodgovornijim za učinak globalnog zagrijavanja, dosegnula je visokih 407,8 čestica na milijun.

Glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas kazao je da tako visoke koncentracije čestica nije bilo u otprilike tri do pet milijuna godina.

Podsjećam da je tada temperatura bila viša za dva do tri stupnja, a razina mora 10 do 20 metara viša nego danas, dodao je.

I metan, još jedan staklenički plin, porastao je do nove visoke vrijednosti, a ona iznosi 259 posto razine uočene prije početka industrijske revolucije u 19. stoljeću.

Koncentracija dušikova oksida popela se na 123 posto u odnosu na predindustrijsku razinu.

Od 1990. učinak zagrijavanja stakleničkih plinova porastao je za 43 posto, izvijestio je WMO.

Nema nikakvih naznaka usporavanja, a kamoli pada koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi usprkos svim obvezama iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, istaknuo je Taalas.

Znanost je jasna. Bez brzog smanjivanja ugljikova dioksida i ostalih stakleničnih plinova, klimatske promjene imat će sve razorniji i nepovratan utjecaj na život na Zemlji, a prostor za djelovanje gotovo je nestao, upozorio je još prošle godine Taalas.

 (Hina) 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti